the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. stpmj
  6. 2016
  7. Shear House / stpmj

Shear House / stpmj

  • 20:00 - 2 August, 2016
Shear House / stpmj
Shear House / stpmj, © Song Yousub
© Song Yousub

© Song Yousub © Song Yousub © Song Yousub © Song Yousub + 33

    • Structural Engineering

      Duhang Engineering
    • Construction

      ON Group + stpmj

    • Client

      Private

    • More Specs Less Specs
    © Song Yousub
    © Song Yousub

    Text description provided by the architects. Shear House, a single family house in Korea, seeks how a simple treatment in pitched roof typology improves environmental qualities and influences to program organization. The volume of gable on the West end changes its placement along with body of house. It projects out toward South at the East end, while maintaining its triangular shape. The sheared volume is continuously pulled out towards South responding to sun orientation. It creates a deep eave in South and a terrace in North. The eave blocks direct sunlight in summer and allow natural lighting in winter. Openings at terrace in second level increase natural ventilation throughout the whole house. In addition double skin-facade controls heat and humidity thus the house reduces 20% of heat gain and loss in summer and winter.

    © Song Yousub
    © Song Yousub
    Plan 1
    Plan 1
    © Song Yousub
    © Song Yousub

    The house has two different ends, a typical gable end, and a sliced & shifted one in a monolithic structure and material. Shear House adds a new scene on the existing landscape. At the entrance of the town people face a typical gable wall. As they walk to the house entrance, they slowly recognize changes of eave and shadow and finally realize the sheared face at the entrance of the house.

    © Song Yousub
    © Song Yousub
    Section
    Section
    © Song Yousub
    © Song Yousub

    Two bedrooms, bathroom, library, stair and kitchen are placed in North half of the house. South half, a double height space, is a long and sculptured living room, which has generous multi-purpose space for client to invite many people in special occasions. The living room that goes through East end to West end, provides dynamic spatial qualities and light filtration in its depth and height with various visual connections. Unlikely simple and static exterior, interior spaces provide playful experiences on changing geometries. Though rooms are rectangular in plan, laid out on grid, walls are triangle, parallelogram, and trapezoid in elevation due to its intersection with shifted roof volume. 

    © Song Yousub
    © Song Yousub
    Diagram
    Diagram
    © Song Yousub
    © Song Yousub

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Shear House / stpmj" 02 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792501/shear-house-stpmj/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments
    © Song Yousub

    韩国切割住宅 / stpmj

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.