the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. Belgium
  5. ORG Permanent Modernity + C2O Architects
  6. 2014
  7. Asse Landform / ORG Permanent Modernity + C2O Architects

Asse Landform / ORG Permanent Modernity + C2O Architects

  • 03:00 - 5 August, 2016
Asse Landform / ORG Permanent Modernity + C2O Architects
Asse Landform / ORG Permanent Modernity + C2O Architects, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 30

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. The project is the result of a competition initiated in 2009 by the Town of Asse, Belgium for a regional fire station and a youth center. The site (a brownfield of formerly asphalt production industries) is located on the outer edge of the Town Center. Beyond the ring road the landscape is open, rural. A “land-form” concept was developed as a means to preserve existing landscape features and create a dialogue between the new buildings. The land form is scaled appropriately to the landscape and organizes the new buildings – a youth center and a fire station – into one common shape. As a singular and bounded entity, the form does not suggest sprawling growth in any direction, but rather offers a clear vision for future landscape, infrastructure and building decisions. 

Diagram
Diagram

A subtle bend in the landform and building denotes the principal entrance to the site. A clear solution had to be found for addressing the public functions given the multiple buildings (where is the front door?). As opposed to a strip of buildings with a parking lot to serve as the main orienting device, a public plaza between the youth center and the fire station serves as a formal front. Custom pavements, markings, road obstacles, street furniture, lighting, local trees and plant species, and a smooth topographic contour break down the scale of this large universally accessible plane. 

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The plaza acts as a ‘town square’, gathering and distributing the many building users: pedestrians, cyclists, cars, buses, emergency vehicles, and fire trucks. Both the fire officers and youth center have staged public events and festivals in the square. It is within the public plaza where a fundamental ideological basis for the project is confirmed. Upon entering the plaza: the site, form, and scale akin to a “Big-Box” setting are designed to create a civic environment. 

Plan
Plan
Plan
Plan

The Fire station has a solid, sober, and functional appearance and maintains a banality characteristic of Big Box typologies. Building voids in and around the programmatic spaces reveal the buildings economical and repetitive construction logic. However, through detailing precision, material joints, alignments, and finishes –any sense that this is a conventional building technology is disrupted. 

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Within the building, a circulation corridor cuts through the programmatic spaces, extends vertically via a long continuous stairway, and follows the curve of the building. The upper levels, which house the private living and sleeping quarters of the fire officers, are formally distinguished. Four volumes, each with different functions (kitchen, dining, private rooms, gymnasium), roof slopes, and separated by roof gardens are supported and punctuated by red painted glue laminated beams.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ORG Permanent Modernity + C2O Architects
Office
Cite: "Asse Landform / ORG Permanent Modernity + C2O Architects" 05 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792497/asse-landform-org-permanent-modernity-plus-c2o-architects/> ISSN 0719-8884
© Filip Dujardin

比利时 Asse Landform 消防站和青年中心 / ORG Permanent Modernity + C2O Architects