We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Heliotrope Home / Eftychis Architects

Heliotrope Home / Eftychis Architects

© Basil Koufos © Basil Koufos © Basil Koufos © Basil Koufos + 31

Centurion, South Africa
  • Area Area of this architecture project Area:  548
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Basil Koufos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lafarge Holcim, Viega, Corobrick, Expert Aluminium
  • Team:Dylan Watkins
  • Main Contractor:1P2
  • Technical Design:Emilio Eftychis, Thomas Coetzee
  • Architect In Charge:Eftychis Architects
  • City:Centurion
  • Country:South Africa
More SpecsLess Specs
© Basil Koufos
© Basil Koufos

From the architect: This four-bedroomed family home is located on an eco-estate in the farmlike suburb of Irene on the Highveld of Gauteng Province, South Africa. Strict design prescripts exist for the construction of dwellings on this pastoral landscape. In addition, the climate dictated an intimate relationship between the spaces of the house with the topography of the site. Influenced by these demands for synergy with nature, the design had its genesis in the concept of heliotropism. To achieve this balance, the beauty of the natural growth processes followed by sunflowers was utilised.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Each cube of dynamic living space was situated such that it allowed for the best possible exposure to sunlight and other eco factors, much like the florets of the sunflower itself. The double-storey also mimics the differential growth of the stem of the plant where an auxin accumulates on the shaded side when conditions of unequal light prevail.

© Basil Koufos
© Basil Koufos

The façade facing away from the sun is designed to provide maximum privacy and provides a clear definition in the relationship between the public and private spaces. The iron cladding that envelops parts of the structure visually forms almost a dark, moss-like symbiotic relationship with the red bricks and concrete. It is in stark contrast to the light-infused back of the structure which is in direct contact with the verdant surrounds. The staircase forms a solid anchor between the different elements of the construction.

Detail Section
Detail Section

The basic and monolithic form is divided into angular concrete-framed spaces designating the living, dining, cooking, entertainment and sleeping areas. The top floor houses the bedrooms. The privacy of each room was valued as they are separated into two wings by the living areas below. 

© Basil Koufos
© Basil Koufos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Heliotrope Home / Eftychis Architects" 08 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792409/heliotrope-home-eftychis-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.