the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. The Netherlands
  5. Team V Architectuur
  6. 2015
  7. A.S.R Headquarters Renovation / Team V Architectuur

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

A.S.R Headquarters Renovation / Team V Architectuur

  • 02:00 - 12 August, 2016
A.S.R Headquarters Renovation / Team V Architectuur
A.S.R Headquarters Renovation / Team V Architectuur, © Jannes Linders
© Jannes Linders

© Herman de Winter © Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders + 36

  • Architecture and Interior Design

    Team V Architectuur
  • Advisor Constructions

    Aronsohn Raadgevende Ingenieurs
  • Advisor Installations

    Deerns
  • Advisor Building Physics and Fire Safety

    DGMR
  • Cost Expert

    ABT/Tebodin
  • Contractor

    Building combination Archimedes
  • Subcontractors

    Oskomera (facade), Verwol (interior and furniture)
  • Project Management

    AT Osborne
  • Landscape / Garden Design

    Michael van Gessel
  • Graphic Design of Signage

    Reynoud Homan
  • More Specs Less Specs
© Herman de Winter
© Herman de Winter

Text description provided by the architects. The appearance of the office building has changed to an astonishing extent. It now looks spacious, light and airy. Only the thick concrete pillars give away that this is not new. The climate façade makes the building lighter and more energy-efficient. Winter gardens – bright open spaces with mature trees – have been laid out between the outer and inner façade. The highest winter garden admits daylight to the newly added underground conference centre. Floors have been cut away to create voids, admitting plenty of daylight to what used to be dark and gloomy worksites and creating a very attractive, open working environment.  

© Jannes Linders
© Jannes Linders

The façade design combines good looks and well-thought-out technical performance. The orientation of the windows on each floor varies, giving the building a layered appearance reminiscent of the original façade. At the same time, the slanting façade sections ensure that reflected daylight penetrates far into the building and guarantee optimum circulation of ventilation air through the cavity. Moreover, the light-weight prefab facade cladding can be mounted quickly, cleanly and without undue noise. 

© Jannes Linders
© Jannes Linders

Unique, Surprising Overall Concept

The architecture, interior design and garden lay-out combine to form a strong overall concept, which is worked out to the finest detail. The slanting lines of the façade are repeated in the walls of the conference units, the edges of the atria with built-in worksites and the design of the tree planters. The building is divided into three wings, which are given individual colour schemes – green, yellow and purple – for ease of orientation. These colours are repeated in the floor and wall finishings, and even in the choice of the plants in winter gardens and roof terraces. These features distinguish the design of the a.s.r. offices from that of a conventional office building, giving it a surprising, instantly recognisable look. 

© Jannes Linders
© Jannes Linders

Open Office

The design of the work environment is based on flexibility, collaboration and casual meetings. The 2,800 flexible worksites provide room for 4,000 users. There is a great diversity of workplaces, like enclosed spaces for concentrated work or making phone calls, comfortable lounge areas for informal meetings and flexi-work tables for collaborative work. The public area, with a coffee bar, brasserie, conference centre, work lounge and restaurant, offers a varied and inspiring work environment. 

© Herman de Winter
© Herman de Winter
Plan 2
Plan 2
© Luuk Kramer
© Luuk Kramer

Sustainable and Energy Efficient

The building has been rated BREEAM Excellent for sustainability. During construction 98% of the demolition waste has been recycled. For example, concrete rubble has been used to lay out bicycle tracks. Not only the building has been renovated, also a great deal of the old furniture has been redone and reused. With the new facade and building installations, including the climate ceiling, user responsive lighting and heath-cold storage, energy consumption has been reduced by over 50%. In addition, 1,200 solar panels have been placed on the roof. Green facades, birdhouses, roof gardens and beehives contribute to the local ecological structure. All these measurements allow the renovated buidling to compete with newly constructed buildings regarding sustainability. 

© Jannes Linders
© Jannes Linders

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "A.S.R Headquarters Renovation / Team V Architectuur" 12 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792349/asr-headquarters-renovation-team-v-architectuur/> ISSN 0719-8884
© Jannes Linders

A.S.R总部改造 / Team V建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.