the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. United States
  5. Cannon Design
  6. 2012
  7. Bill R. Foster and Family Recreation Center / Cannon Design

Bill R. Foster and Family Recreation Center / Cannon Design

  • 11:00 - 3 August, 2016
Bill R. Foster and Family Recreation Center / Cannon Design
Bill R. Foster and Family Recreation Center / Cannon Design, © Gayle Babcock
© Gayle Babcock

© Gayle Babcock © Bruce Damonte © Peaks View © Gayle Babcock + 18

  • Architects

  • Location

    United States,N Missouri Ave, Springfield, MO, USA
  • Architect in Charge

    Cannon Design
  • Design Team

    David Polzin, Ken Crabiel, Rich Bacino, Thomas Bergmann, Chris Hayes, Reed Voorhees, Joe Scott, Brendan Smith
  • Area

    98500.0 ft2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • General Contractor

    Dewitt & Associates, Inc.
  • Aquatics Consultant

    Cousilman/Hunsaker
  • Sustainability Rating

    LEED Silver Certification
  • More Specs Less Specs
© Peaks View
© Peaks View

Text description provided by the architects. The Missouri State University (MSU) Bill R. Foster and Family Recreation Center is conceived as a crystalline, geologic form in the campus landscape. The chiseled stone mass is fractured by a new pedestrian campus passage that brings students to the entrance and center of the building, and on to other campus destinations beyond. The stone shell – referencing the historic stone buildings that define the MSU campus – is cut away to reveal a cool metal and glass interior, exposing the activities of recreation. The path’s subtle rise and fall allows pool and locker functions to slip below the walk on the lower level, while the jogging track loops above providing cover to students passing through the building. Inside, occupants are continually reconnected to campus through carefully measured cuts and apertures, creating a degree of transparency not readily apparent in the building’s exterior.

© Gayle Babcock
© Gayle Babcock

Bringing together previously scattered recreational offerings to create a centralized and cohesive recreation program, the MSU center is located on a pivotal campus site between student life functions, the academic core, and other sports and recreation venues. The center’s defining feature – the column-free passageway connecting two campus precincts – creates a unique spatial experience that helped solve both planning and phasing challenges. Its spatial qualities contribute to the fluid experience of passing through the building.

© Gayle Babcock
© Gayle Babcock
Plans Diagram
Plans Diagram
© Gayle Babcock
© Gayle Babcock

The building’s exterior is comprised of custom cast stone panels, scaled to a monumental size appropriate to the building’s size and colored to accompany the campus limestone architecture. In-grade linear LED lights line the pedestrian path that cuts through the building. The building’s interior is defined by a dynamic palette that complements the university’s colors, with coordinating accents applied in glazing, flooring and other materials.

© Bruce Damonte
© Bruce Damonte

The recreational program elements include a 3-court gymnasium, one with a multi-use play surface, 18,000 sf of weight fitness and cardio space; an indoor jogging track; a natatorium with both leisure water, lap lanes, and an outdoor deck; multi-purpose rooms for wellness activities; a climbing wall; and other support spaces, including locker rooms and administrative space. The building responds to increased student demand for enhanced recreational programming, and MSU student leaders and groups were integrated into the entire design process.

© Gayle Babcock
© Gayle Babcock
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bill R. Foster and Family Recreation Center / Cannon Design" 03 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792304/bill-r-foster-and-family-recreation-center-cannon-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Gayle Babcock

Bill R. 家庭娱乐及培养中心 / Cannon Design