the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Barn
  4. United Kingdom
  5. Studio Seilern Architects
  6. 2013
  7. Albion Barn / Studio Seilern Architects

Albion Barn / Studio Seilern Architects

  • 13:00 - 31 July, 2016
Albion Barn / Studio Seilern Architects
Albion Barn  / Studio Seilern Architects, © Philip Vile
© Philip Vile

© Philip Vile © Philip Vile © Philip Vile © Philip Vile + 24

  • Structural Engineer

    TALL Engineers
  • Services Engineer

    Atelier TEN
  • Lighting Consultant

    Sutton Vane Associates
  • Quantity Surveyor

    BAQUS
  • More Specs Less Specs
© Philip Vile
© Philip Vile

 

Old Belchers Farm is a 17th Century farmhouse with a collection of barns and stables. The buildings have Historic Interest Building Status and the property falls within the Conservation Area of Little Milton.

© Philip Vile
© Philip Vile

The project brief was for a conversion that was to offer a new contemporary art and exhibition space that would help contribute to the upkeep of the estate, consisting of a dining room and of ces that wrap around a hidden library at the centre of the project.

© Philip Vile
© Philip Vile

This library, the heart of the concept, contains four secret doors that when opened connect to the surrounding spaces. When these doors are closed, the room is lined with bookshelves on all sides. It has a mirrored polished steel ceiling, which doubles the perceived height of the space by creating bookshelves that seem to extend to in nity. A set of thin L-shaped steel plates create a very light cantilevered balcony, allowing access to the higher bookshelves while maintaining their visual verticality.

Section
Section

This creates a reading room with an intimate ambiance contrasting with the surrounding bright lit rooms.

© Philip Vile
© Philip Vile

The main barn is located aside from the house courtyard setting, out of view from the High Street and just inside the private access road, as it enters into the courtyard. A lean-to block addition with asbestos roof was added to the main barn at some stage to the south elevation, obscuring the main barn and forming the boundary wall to the neighbouring property Betts Farm House.

© Philip Vile
© Philip Vile

Describing the design, Christina Seilern, said: “While the galleries are pared-down in design, the library is somewhat whimsical. It has a mirrored polished steel ceiling, which doubles the perceived ceiling height of the space by creating bookshelves that seem to extend to in nity. A set of thin L-shaped steel plates create a very light cantilevered balcony that allows access to the higher bookshelves, while maintaining their visual verticality.’

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Studio Seilern Architects
Office
Cite: "Albion Barn / Studio Seilern Architects" 31 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792292/albion-barn-studio-seilern-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.