the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Italy
  5. Onsite Studio
  6. 2016
  7. Base - Center For Culture And Creativity / Onsite Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Base - Center For Culture And Creativity / Onsite Studio

  • 22:00 - 5 August, 2016
Base - Center For Culture And Creativity / Onsite Studio
Base - Center For Culture And Creativity  / Onsite Studio, © Giovanna Silva
© Giovanna Silva

© Giovanna Silva © Giovanna Silva © Anders Sune Berg © Giovanna Silva + 19

  • Architects

  • Location

    Via Bergognone, 34, 20144 Milano, Italy
  • Architect in Charge

    Giancarlo Floridi, Angelo Lunati
  • Design Team

    Tommaso Brambati (project leader), Sebastian Sanchez, Pietro Manazza, Filippo Fagioli, Lorenza Odorizzi, Simone Marmori, Chiara Molinari, Andrea Morstabilini, Michele Miserotti, Julyia Yarosh, Octavian Catlabuga, Andrea Fossati, Jacopo Lamura, Nikolas Jelenkovic, Anna Savoia, Silvia Moretti, Carlotta Torsiglieri
  • Area

    8000.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Mechanical engineering

    Deerns Italia S.p.A.
  • Structural engineering

    Redesco s.r.l.
  • Fire prevention

    Luca Colombo
  • Energetic sustainability

    Alberto Buogo
  • More Specs Less Specs
© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

Text description provided by the architects. The project inside the former Ansaldo complex comes to terms with a large “open” building, not blocked in a single form, but designed to serve the flexibility of the various programs and activities it contains, hosting multiple scenarios.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

 The attempt is to create a theatrical palimpsest in which activities, people and their processes can move. In this sense, the project has the goal of making the building radically public in character, above all in its spatial conception.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
1st Floor Plan
1st Floor Plan
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

 The architectural interventions combine this goal with conservation of the extraordinary existing spatial qualities, the fascinating atmosphere and the tone set by the materials, proportions, spans and strong industrial character. The project is thus conceived as a dialogue between different objects, with their shapes and materials, and between various events and activities.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

 The focus of the intervention concentrates on the relationship between the large formerly industrial spaces (empty, as if waiting for something) and a series of volumes of different sizes that contain the service elements. These are carefully arrayed in the space to create a sort of city, a micro-urban setting composed of city-like spaces with large and small plazas and streets, reinforcing the idea of urban civilization contained in the Manifesto of the activities.

Section
Section

The new volumes take the form of small buildings, where their facades and roofs indicate the different functions.

© Giovanna Silva
© Giovanna Silva

In the tension between new volumes and existing spaces, the project attempts to produce opposition but also a complementary rapport, distance but also dialogue, proportion but also unpredictability.

© Anders Sune Berg
© Anders Sune Berg

The design makes use of a limited range of materials, thus generating an almost blurred backdrop against which the installations, micro-architectures, cultural events and – above all – people stand out as the protagonists.

© Anders Sune Berg
© Anders Sune Berg

The result is a painstaking arrangement of remarkable features that bring character to the space, making it welcoming while allowing the attention to focus on the contents and activities.

© Anders Sune Berg
© Anders Sune Berg
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Base - Center For Culture And Creativity / Onsite Studio" 05 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792220/base-center-for-culture-and-creativity-onsite-studio/> ISSN 0719-8884