the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. AND-RÉ
  6. 2015
  7. Vigário House / AND-RÉ

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Vigário House / AND-RÉ

  • 03:00 - 27 July, 2016
Vigário House / AND-RÉ
Vigário House / AND-RÉ, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 32

  • Architects

  • Location

    Paredes, Portugal
  • Design Team

    Bruno André, Francisco Salgado Ré + Alice Babini, Catarina Fernandes, Rui Israel
  • Area

    450.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Vigário House is a particular and sensitive project, dating back to 2008 and completed early 2015.

Diagram / Elevations / Sections
Diagram / Elevations / Sections

The project is the outcome of the privileged context. The existing ruins were the triggers that set the conditions for the unfolding of the new architecture narrative. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The new organism adapts itself to the old stone walls, filling the existing interstitial spaces, unifying the mass and providing a contrast backdrop against the rough stone surfaces - the main characters in the narrative - in a close dialog between the old and the new.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The stone ruins are the main element in the plot, and new architectural body is a silent ally and a neutral stage. Also, the new body translates a gesture that respects the nostalgia and history of the past, thus avoiding its loss and its fall into oblivion.At the same time, the new intervention uses the past for its own benefit, taking advantage of the geometry, textures and visual properties.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The construction went on for almost eight years, and witnessed several stops and standbys. This was a slow architecture exercise, all to do with the passage of time.

Plan
Plan

The first phase, regarding the reconstruction, cleaning and consolidation of deteriorated parts of the ruins, took alone the first full year. The work was done according old traditional, and almost lost, stone setting methods, respecting the original stone construction. Each phase was a challenge, successfully achieved by a close and dedicated on-site overview, resulting in many cases in site-specific solutions, due to the specificity nature of the building, were each wall or corner needed a particular and personal attention.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "Vigário House / AND-RÉ" 27 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792069/vigario-house-and-re/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Fernando Guerra | FG+SG

诞生于废墟中的Vigário 住宅 / AND-RÉ

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.