Escu House / Bijl Architecture

Escu House / Bijl Architecture

Escu House / Bijl Architecture - Image 2 of 18Escu House / Bijl Architecture - Image 3 of 18Escu House / Bijl Architecture - Image 4 of 18Escu House / Bijl Architecture - Image 5 of 18Escu House / Bijl Architecture - More Images+ 13

Bankstown, Australia
  • Architects: Bijl Architecture
  • Area Area of this architecture project Area :  697
  • Photographs
    Photographs :Katherine Lu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Academy Tiles, Armadillo and Co, Caesarstone, David Trubridge, Design by Them, Dulux, Eco Outdoor, Escenium HAUS, Sydney Woodworkers
  • Design Team : Melonie Bayl-Smith, Vanessa Tang Lee
  • Engineers : Cantilever Studio
  • Gfa (Total House – Excluding Garage As Is Normal) : 152 sqm
  • Gfa (Just The Altered Portion Of The House) : 85 sqm
  • City : Bankstown
  • Country : Australia
More SpecsLess Specs
Escu House / Bijl Architecture - Image 9 of 18
© Katherine Lu

Text description provided by the architects. Escu House in Sydney’s Belrose presents an open, inviting and contemporary architecture that is intelligent yet simple, and confident yet subtle. Through a program of spatial rearrangement and a layering of joinery and finished elements, Bijl Architecture has completely transformed this 1960s light-coloured brick dwelling into a light-filled, highly functional home that is also warm and welcoming.

Escu House / Bijl Architecture - Image 4 of 18
© Katherine Lu
Escu House / Bijl Architecture - Image 5 of 18
© Katherine Lu

At the front of the house, an existing verandah has been replaced with an extended front living space, protected from the street by a vertical slatted timber element that acts as part privacy screen and part floor-to-ceiling balustrade. Wrapping the room, this façade treatment lets northern light into the front of the house and allows the windows to be opened wide while retaining a buffer from the street – Escu means ‘shield’ in old French.

Escu House / Bijl Architecture - Image 16 of 18
Floor Plan Existing
Escu House / Bijl Architecture - Image 17 of 18
Floor Plan New

Inside, the interiors are open and light, with the exterior slatted screen visible from inside the front living room where the timber combines with the outside greenery to create a sense of connection to nature. The opposite wall provides a strong contrast in dark teal, framing either side of the room, while an original David Trubridge pendant light provides another accent of timber above the dining table.

Escu House / Bijl Architecture - Image 14 of 18
© Katherine Lu

At the back of the house, a kitchen and open family room features concealed storage and built-in furniture, including a long timber joinery element along the back wall that contains seating and desk space. A fresh palette of timber and white features subtle pops of colour, such as the geometric tiles in the kitchen splashback where blue, yellow and grey create an understated decorative effect, and hooks by Design by Them in soft shades of blue, pink, black and white.

Escu House / Bijl Architecture - Image 3 of 18
© Katherine Lu

A considered approach to the allocation of space focused on the reality of the family dynamic, in addition to a balanced application of joinery and materials, has created a highly functional home that provides an oasis from the outside world for a family of four within a small, intelligent package.

Escu House / Bijl Architecture - Image 8 of 18
© Katherine Lu

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Escu House / Bijl Architecture" 05 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792001/escu-house-bijl-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.