the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Studio Nauta
  6. 2016
  7. House in the Woods / Studio Nauta

House in the Woods / Studio Nauta

  • 02:00 - 27 July, 2016
House in the Woods / Studio Nauta
House in the Woods / Studio Nauta, © Frank van der Salm
© Frank van der Salm

© Frank van der Salm © Frank van der Salm © Frank van der Salm © Frank van der Salm + 27

© Frank van der Salm
© Frank van der Salm

Text description provided by the architects. House in the Woods has a slick and industrial feel, while the shape of the building is traditional. The villa, built by Studio Nauta, consists of a living and a sleeping house, connected by an open corridor. Two former sheds that stood on the land, have been renovated and connected to the new building.

© Frank van der Salm
© Frank van der Salm
Plan 1
Plan 1
© Frank van der Salm
© Frank van der Salm

The low and fragmented form of the house aims to establish an intertwining of architecture and nature. The forest can grow between and beyond the built form and the dune surroundings are brought into the interiors. The outdoor corridor connecting the two buildings also delineates the courtyard; a sheltered exterior space with a tree in the concrete floor, forming the nucleus of the house. The large windows, which extend to the floor, generate a seamless relationship between inside and outside space. The openwork brickwork bond that exposes multiple moments to wind and light further reinforces this. The roof is treated with a matt reflective coating in order to absorb the ever-changing colours of the area as part of the house’s identity.

© Frank van der Salm
© Frank van der Salm

The clients (three brothers) wanted to build a house in which their families could stay in comfortably at the same time. The new house was to have a good degree of privacy with respect to the neighbouring house and the road. Spread over 10 bedrooms the house has 24 beds. All bedrooms have a unique view of the adjacent forest. In order to avoid guests getting lost in endless corridors a clear a structure was created in which a wide corridor with two open split-level stages connects the eight bedrooms.

© Frank van der Salm
© Frank van der Salm
Cite: "House in the Woods / Studio Nauta" 27 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791985/house-in-the-woods-studio-nauta/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments