the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Ola Studio
  6. 2015
  7. Garth / Ola Studio

Garth / Ola Studio

  • 17:00 - 26 July, 2016
Garth / Ola Studio
Garth / Ola Studio, © Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 22

        © Derek Swalwell
        © Derek Swalwell

        Text description provided by the architects. Located in Northcote, Garth was once a dilapidated nineteenth century Italianate Victorian masonry dwelling who has since been restored and added to with an elegant and restrained timber addition to accommodate a young family of five and two energetic dogs.

        © Derek Swalwell
        © Derek Swalwell
        Ground Floor Plan
        Ground Floor Plan
        © Derek Swalwell
        © Derek Swalwell

        The original house is one solid form with all rooms contained within a single volume, and on a high level when considering how to add to what was already there, a conscious decision was made to approach the design with architectural contrasts and similarities. The new build adopts the rectilinear forms of the old, but varies their sequence and size to create a series of intimate internal and external spaces. Externally the new addition reads as a reserved collection of rigid forms stacked on top of, or next to one another, while the internal circulation functions as a seamless transition from one defined space to the next.

        © Derek Swalwell
        © Derek Swalwell

        Similar in scale of footprint and mass, and both reserved and devoid of unnecessary detail, the two buildings sit side by side with a calm air of confidence and presence within their landscape.

        © Derek Swalwell
        © Derek Swalwell

        View the complete gallery

        About this office
        Ola Studio
        Office
        Cite: "Garth / Ola Studio" 26 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791868/garth-ola-studio/> ISSN 0719-8884
        © Derek Swalwell

        澳大利亚加斯住宅 / Ola Studio

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.