the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Studio Pacific Architecture
  6. 2013
  7. Rawhiti Bach / Studio Pacific Architecture

Rawhiti Bach / Studio Pacific Architecture

  • 17:00 - 21 July, 2016
Rawhiti Bach / Studio Pacific Architecture
Rawhiti Bach / Studio Pacific Architecture, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt + 20

  • Architects

  • Location

    Rawhiti, New Zealand
  • Design Team

    Nick Barratt-Boyes, Peter Mitchell, Arindam Sen and Beth Chaney with Michael, Davis, Wayne Lightfoot, Patrick Thompson, Anna Windsor
  • Area

    640.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. Forty years of summers in Rawhiti had imprinted themselves on the Struthers. To accommodate the next generation of their family, Di and John wanted to replace their much-loved bach with one that would embrace the culture evolved over decades, would cater for anything from an intimate couple to a large celebratory crowd, and importantly become an heirloom for the next generation.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The main building provides primary gathering spaces, main bedroom, informal ‘loft’ space, and boat store. Together these contain a trace of the spatial arrangements of the previous bach, leading to a form designed as an assemblage of objects, with intended misalignments, slippages and quirks. It climbs out of the ground, projecting out to near and distant views.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Plan 2
Plan 2

While the bach was embedded in the family psyche, the additional structure, nicknamed the ‘sleep-out’, had no precedent; instead, it takes its lead from the site’s geographical qualities and, as a counterpoint to the main building, hunkers down into the hillside. Its bedrooms offer a retreat from the communal bustle of the main building. Shutters create a dynamic façade providing occupants with control over privacy and views to the landscape beyond. Together with the light-wells these look to manipulate the movement of light and air.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Dispersing the functions into two structures lessened the impact on the sensitive setting, and activated an outdoor space that is left deliberately relaxed and spontaneous.

Section
Section

The buildings have been designed to be long lasting, be grounded in the site, engage with the landscape, reinforce the sense of place, and sculpt light and views. Richness comes from a high level of craft, the quality of the spaces and the expression of materials, texture, colour, and grain. And ultimately, the design looked to reinforce and provide for a multiplicity of ways to come together, and share time and memories.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

View the complete gallery

About this office
Cite: "Rawhiti Bach / Studio Pacific Architecture" 21 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791811/rawhiti-bach-studio-pacific-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.