All
Projects
Products
Events
Competitions

Publilettre / Fabre-DeMarien Architectes

Publilettre / Fabre-DeMarien Architectes

© Julien Fernandez © Julien Fernandez © Julien Fernandez © Julien Fernandez + 21

Apartments  · 
Bordeaux, France
  • Architects Authors of this architecture project Fabre-DeMarien Architectes
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Abrso, Cere, Mercier, Porras, Rivas, VMZINC
  • Author

    Emmannuelle Lesgourgues
  • Design Team

    Fabre-DeMarien Architectes, Emmanuelle Lesgourgues
  • Structure

    Malandain
  • Electricity

    Cazeau
More Specs Less Specs
© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

Text description provided by the architects. Bordeaux, Chartrons’ area. On the street front, a limestone building. On the back lot, a silk screen printing workshop. The order was to renovate and raise the two storey building, creating two dwellings and one shared ground between the workshop and the housing.

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

Three Spaces for Three Functions

The building’s groundfloor is divided in two main parts : the common space / private access and the garage / public access to the workshop. In the courtyard, a single stairway serves the upper floors of both dwellings and printshop. For an intuitive sharing, a subtle variation of the ground material delineates the nominated areas. Freed  from the interior circulation, everyone benefits of extra spaces. In the metal growth, the flat expands on two floors, making good use of an attic space relieved of traditional woodframe.

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez
Section
Section
© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

The extension, composed of a wooden structure and zinc scales, relies on the existing stonework. Locally, zinc scales were used to protect the west gablewall. The material create a bridge between the historic context and the contemporary extension, used to create a continuous skin from the street to the courtyard. As if something precious was embedded in a raw stone, the small addition reflects the surroundings, producing a moving spectrum of colours day and night.

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bordeaux, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Publilettre / Fabre-DeMarien Architectes" 02 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791806/publilettre-fabre-demarien-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.