the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Indonesia
  5. KsAD
  6. 2015
  7. Arjuna Hotel Batu / KsAD

Arjuna Hotel Batu / KsAD

  • 21:00 - 29 July, 2016
Arjuna Hotel Batu / KsAD
Arjuna Hotel Batu  / KsAD, © Chendra C
© Chendra C

© Chendra C © Mansyur Hasan Photography © Chendra C © Chendra C + 23

  • Architects

  • Location

    Jl. Panglima Sudirman No.37, Ngaglik, Kec. Batu, Kota Batu, Jawa Timur, Indonesia
  • Architect in Charge

    Yuli Kalson Sagala
  • Design Team

    Putri Herlia, Pandu Pradentio.
  • Area

    1800.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Interior’s Team

    Meladias, Devi, Wulandari, Erieta
  • Structure

    Anton Salim Halim & ASSC
  • MEP

    Yoko and Team
  • Lighting

    KsAD
  • Interior Designer

    KsAD
  • Landscape

    Owner
  • Contractor

    Arcon Nusantara
  • Floor Area

    1800 m2
  • Site Area

    1408 m2
  • More Specs Less Specs
© Chendra C
© Chendra C

Text description provided by the architects. A small boutique hotel as a part of  urban pedestrian city ...Its started from a closed competition. The clients brief were simple, because of the site location is in the heart of the city, and near the batu cityhall (alun-alun batu), they wants to have a hotel that can be unique and can reflect of the location. They want a simple budget hotel but can easy remembered for the city...

© Mansyur Hasan Photography
© Mansyur Hasan Photography

Located at 700 to 1,700 metre above sea level, the temperature in Batu City of East Java range between 17 oC to 27 oC. Humidity that is approximately at 77-86%, coupled with wind velocity at 6.06 km/h have made the city experience a very little difference in terms of weather in dry and rainy season. Batu and the surrounding area became a perfect place for relaxing and tourism, supported by the soothing climate, mountainous topography, and natural beauty of the place.

Plan 1
Plan 1
Plan 2
Plan 2

This hotel was designed with site respect approach. The natural potentials were maximised through the application of passive cooling, especially in ground floor lobby and hotel rooms. Building masses are porous, employing window openings in different wall side to enable cross ventilation. (However, during operational time, recently the hotel management decided to add air conditioning unit in each room as an optional feature).

© Chendra C
© Chendra C

Instead of one big massive and bulky building block that sits in the middle of the site, this hotel building comes in several smaller masses, allowing them to look slimmer, creating different sequences and more spatial experiences as in a kampung, the indigenous settlement. The block of masses also draw on imaginations of temples, an intuitive experiment.

© Mansyur Hasan Photography
© Mansyur Hasan Photography

This idea is reinforced by utilizing ramps for vertical circulation as a replacement to stairs and elevators. Ramp is considerably accommodating to disabled, children, luggage trolley, and also will enrich the spatial experience of the guests.

Section
Section
Section
Section

The building sets back (16 m) away from the street, the front area contributes to urban space and blends in with the pedestrian way to perform the nodes of the pedestrian city. The open space is used as commercial area with wide walkways, sitting and outdoor dining area. This space is restricted for motor vehicle, but accessible for everyone in addition to hotel guests. This area also acts as transitional space and as buffer from the heavy traffic in front.

© Chendra C
© Chendra C

Unlike the common hotel typology where the rooms were lined in a train-like layout resulting in poor natural lighting and ventilation especially in the room’s toilet, this hotel applied a different strategy. It applies ‘coupled’ concept; each two rooms form a mass so that every room (especially the bathroom), benefits from the gap in between the masses, gets good daylight and outdoor fresh air. All corridors are open at the end, creating an airy feels and more breathing space.

Elevation
Elevation

There are no sophisticated technology.  They are all use conventional method.    All the material are locally produced.  Especially for all the brick finishing, they were built manurally on site. Start from mixing, colouring, printing, until drying.  A Homemade brick, using the surrounding local materials.

© Mansyur Hasan Photography
© Mansyur Hasan Photography

Colour schemes are inspired from nature; of woods, stones, exposed Portland cements, which establish a compound of building and the surrounding environment. All materials (bricks, sands, natural colourings) are locally sourced and manually produced. The colour-mixing process, moulding and drying were done within the project site. Minimising footprint with less energy, less transportation cost, and less pollution. Site respect.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Arjuna Hotel Batu / KsAD" 29 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791723/arjuna-hotel-batu-ksad/> ISSN 0719-8884