Mountain-Top Restaurant / Gbau

Mountain-Top Restaurant / Gbau

© Pierre Vallet© Pierre ValletCourtesy of Gbau Courtesy of Gbau + 26

Chamrousse, France
  • Architects: Gbau
  • Area Area of this architecture project Area:  861
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Client Assistant:Mdp Ingénierie Conseil

  • Fluids Engineers:Cipavem
  • Structural Engineering:Batiserf 

  • Economy:Ecogest
  • Landscape:Apu Romain Allimant Paysage 

  • Ski Lifts Consultant:TIM
  • Inspection Office:Apave
  • Construction Companies:Charpente Métallique, Métalleries Du Forez – Ets Blanchet
  • City:Chamrousse
  • Country:France
More SpecsLess Specs
Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau

Text description provided by the architects. With an altitude of 2,250 m, la croix de chamrousse is the highest peak of the municipality’s ski slopes. The cable car and three chairlifts that converge here and the télédiffusion de france building bristling with antennae, have deeply altered this natural site and seriously remodelled its topography.

Section
Section
Plan
Plan

The mountain restaurant built to meet you as you step out of the cable car, is the first stage in a project redeveloping and restoring the entire mountain cap to its natural state. It involves laying a scree path, furrow or edge, which marks a lasso-shaped boundary between the congested inner side of the crest (pylons, mountain stations, ski patrol huts) and the better protected slopes. Its design takes an encircling-edge approach and is an illusion to the imaginative world of the stronghold or tumulus.

Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau

The restaurant is a curvilinear incision in the slope that curves round to the west to escape the electric wires’ route and it is an integral part of this furrow. It is its continuation and creates continuity. It sweeps brushing lightly, underpinning, cutting and then brushing lightly again: it starts and ends by blending and connecting with the natural terrain.on either side of this incision, the natural outline of ground is restored using scree: on the roof above and on the slope downhill from the restaurant, with the exception of the restaurant terrace given a gentle horizontal slope.

Detail
Detail

Backing onto the kitchens’ back-office, the restaurant dining room extends 80 m,bending to follow the contour lines. It is intentionally narrow – 5 m on average. It creates a huge open vista with a 180° panorama from belledonne to dauphiné, including oisans. The interior of the restaurant is completely panelled from wall to ceiling in plywood panels darkened with the copper brown stain suggesting a fine noble wood at little cost. The strong contrast with the overexposure outdoors is deliberate. It creates a ‘darkroom’ that amplifies the panoramic view. When the weather is bad, this interior provides a warm refuge against the harsh elements.

© Pierre Vallet
© Pierre Vallet

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:38410 Chamrousse, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mountain-Top Restaurant / Gbau" 06 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791649/mountain-top-restaurant-gbau> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Gbau

消隐在地形中的山顶餐厅 / Gbau

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.