the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Courthouse
  4. Ireland
  5. ABK Architects
  6. Roscommon Civic Offices / ABK Architects

Roscommon Civic Offices / ABK Architects

  • 09:00 - 30 July, 2016
Roscommon Civic Offices / ABK Architects
Roscommon Civic Offices / ABK Architects  , © Christian Richters
© Christian Richters

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters + 24

  • Architects

  • Location

    Roscommon, Ireland
  • Design Team

    Criona Nangle, (Project Architect) John Parker (Director), Leonardo Ponce, Cliona Rice.
  • Area

    6600.0 sqm
  • Client

    Roscommon County Council
  • Conservation Architects

    ABK Architects
  • Project Manager

    PM Group
  • Civil and Structural Engineers

    Punch Consulting Engineers
  • Environmental Consultants

    Homan O’Brien Associates
  • BREEAM Consultant

    BDP
  • Cost Consultants

    AECOM, Galway
  • Landscape Architects

    Hyland Edgar Driver
  • Fire Consultants

    Ahearne Fire Engineering Consultants
  • Main Contractor

    Stewart Ltd
  • Value

    €12.8 million
  • BER Rating

    A3
  • BREEAM Accreditation

    Excellent
  • More Specs Less Specs
© Christian Richters
© Christian Richters

Text description provided by the architects. Context

The design looks to work with the existing urban grain of the Town of Roscommon in order to create a coherent vision for the public realm.

The principle institutions of Roscommon Town, -Church and Court- historically somewhat dislocated from the town centre, are located in pocket of land that sits to the west of Market Square.

Diagram
Diagram

It is this quarter, once a precinct of the C19th criminal justice system with its court building and walled enclosure of the County Goal, that the new civic offices are located.

The Gaol was demolished in the Mid 20th Century, apart from some boundary walls, while the Courthouse was extended in the 1960’s with an unsympathetic concrete annex to provide accommodation for the county council. It was onto this context that the new civic offices was to be overlaid.

© Christian Richters
© Christian Richters

Strategy

The project consists of some 6600m2 of office accommodation, laboratories, canteen and Council Chamber for the Council within a single building together with a series of discrete interventions within the greater context of the town so as to form a coherent urban proposal.

The building proper is composed of interlocking volumes constructed amid the traces of the C19th Gaol to create a variety of external spaces – a series of woodland gardens, a forecourt and a covered ‘walk’  sheltered by the cantilevered structure of the offices above.

© Christian Richters
© Christian Richters

A linear concourse provides the principle public space and primary horizontal circulation for the project linking the office ‘fingers’ with the Council Chamber suite.

Section
Section
Section
Section

From this space, visitors can enjoy views into adjacent wild gardens while transacting their business. A series of dramatic light shafts cut through the concrete structure and lined with fritted glass provide further daylight and glimpses to the offices above.

© Christian Richters
© Christian Richters

The council chamber, an independent suite with its own entrance located at the head of the scheme, is designed as a grand public room for council functions and civic gatherings. A corner window affords panoramic views of the county with its rolling landscape beyond – an appropriate backdrop for civic exchange. 

© Christian Richters
© Christian Richters

As part of a coherent urban proposal, the project proposes the re-instatement of the original form of the Richard Morrison-designed C19th Courthouse, by removing a 1960’s annex and restoring the southwestern façade which now addresses the new civic offices.

Plan
Plan
Plan
Plan
Plan
Plan

The creation of a new town car park as part of the greater project afforded us the opportunity to create a new pedestrian route through backlands so as to link the town centre to the new civic offices. Stone boundary walls were restored, pebble paving with granite sets were laid down to delineate a route, and a concrete pavilion constructed to create a gateway from the car park to the civic precinct of Court and Civic Offices.

© Christian Richters
© Christian Richters

Materiality

The stone wall of the Gaol that was restored and integrated into the principle elevation of the offices established the materiality of the project.

© Christian Richters
© Christian Richters

Robust fair-faced concrete walls wrap and fold to support upper floors of white render complimented by Carrara marble which in turn provides an honorific expression to the building. Window ‘boxes’ of oak and LVL form linear strips with deep reveals that modulate daylight to offices.

This palate extends to the interior where floors are of polished concrete and white marble, walls are of fair-faced concrete and fritted glass and joinery is of White Maple.

© Christian Richters
© Christian Richters

Environment

The project uses simple technologies and strategies to achieve an A3 energy rating and a BREEAM Excellent certification.

Shallow plan depth combined with natural ventilation, exposed concrete structure and the careful control of insolation assist in creating a well-lit, well-tempered working environment.

© Christian Richters
© Christian Richters

A Biomass boiler and photovoltaic cells together with high levels of insulation further support the project’s environmental ambitions.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ABK Architects
Office
Cite: "Roscommon Civic Offices / ABK Architects " 30 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791644/roscommon-civic-offices-abk-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.