the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Churches
  4. France
  5. Gbau
  6. 2015
  7. Rehabilitation and Extension of the Thorens-Glières Presbytery / Gbau

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rehabilitation and Extension of the Thorens-Glières Presbytery / Gbau

  • 05:00 - 13 August, 2016
Rehabilitation and Extension of the Thorens-Glières Presbytery / Gbau
Rehabilitation and Extension of the Thorens-Glières Presbytery  / Gbau, Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau

Courtesy of Gbau © Emmanuelle Blanc Courtesy of Gbau © Emmanuelle Blanc + 30

  • Architects

  • Location

    74570 Thorens-Glières, France
  • Area

    710.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Structural Engineering

    Giraldon Ingénierie
  • Fluids Engineers

    Bureau Nicolas
  • Economy and Project Coordination

    eic2
  • Acoustic

    res’on
  • Paysage

    Apu atelier de Paysage et d’urbanisme
  • More Specs Less Specs
© Emmanuelle Blanc
© Emmanuelle Blanc

Text description provided by the architects. The town of thorens-glières wished to renovate the presbytery building dating back to the middle of the 19th century with a view to housing a medical center and small lodging for the parish priest. It also wanted to have a reception hall for the pilgrims who regularly come to venerate the theologist Saint François de sales, born in the château of the same name, very near the town and made a bishop in 1602 in the adjoining church, unfortunately rebuilt at the end of the 19th century.

Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau

The first goal of the project was to restore the house and garden pair constituting a rural subsistence economy, typical of grouped housing village planning. The old jardin de curé (small enclosed garden) redesigned to match its former size was enclosed by a thick outer wall creating a sanctuary. The garden section was positioned at the foot of the old building as the folded down apron of its façade.

Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau
Plan 1
Plan 1
© Emmanuelle Blanc
© Emmanuelle Blanc

This composition develops the interiority and withdrawal associated with a sunken enclosed garden, protected from the bustle of the street. It seeks to diminish the volume of the pilgrim's hall, a structure completely overlooking the garden and part of the wall, creating a sort of cavity at its triangular point. The second goal was to make the shape invisible from the road.

© Emmanuelle Blanc
© Emmanuelle Blanc

The intervention in the old presbytery cultivates an affection for ‘‘the natural state of things’’ well-ordered rooms and a plan linking them, materials and surfaces altered or painted, inclusion of new features in the palimpsest of the past. 

Courtesy of Gbau
Courtesy of Gbau
Section
Section

The third goal was to reject the picturesque, or, conversely, vivid and ostentatious contemporary surroundings, obtaining a middle ground in the mixture of techniques and non-invasive materials: engineering materials, no-fines concrete aggregating a lean concrete and a river washed aggregate, renderings and lime wash, preservation of wood flooring by hea upturned beam reinforcement in the joist work and implemented in thickness of the old structure.

Courtesy of Maire de Thorens Glieres
Courtesy of Maire de Thorens Glieres

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Gbau
Office
Cite: "Rehabilitation and Extension of the Thorens-Glières Presbytery / Gbau" 13 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791585/rehabilitation-and-extension-of-the-thorens-glieres-presbytery-gbau/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments