the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Studioarte
  6. 2016
  7. Lila House / Studioarte

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lila House / Studioarte

  • 02:00 - 17 July, 2016
Lila House / Studioarte
Lila House / Studioarte, © Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

© Luís Henrique Da Cruz © Luís Henrique Da Cruz © Luís Henrique Da Cruz © Luís Henrique Da Cruz + 50

  • Architects

  • Location

    Silves, Portugal
  • Architect in Charge

    João Carriço
  • Collaborator

    Vítor Jesus
  • Area

    180.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Development, project management and design concept

    Arnold Aarssen
  • Construction

    Adelino Lopes Gomes, Lda.
  • Engineering

    Paulo Terra
  • More Specs Less Specs
© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

Text description provided by the architects. A complete re-do project with special official built heritage department approval of a single family house, built on the fifties, with modern lines, and located in the heart of the historical center of Silves, Algarve, Portugal.

© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

Basically the existing situation was on a full ruin state, all materials collapsing indoor and outdoor. Due to the restricted permissions on this historical protected area of the city, the main concept was based on restoring the street northern facade, keeping the height on the rebuild red tiled roof, apply new wooden framing and renewing the coloring, therefore the built identity and layout of the ‘house’s face’ was kept.

© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

Balancing with three terraces on different levels (floors), facing the south river sight, a modern shaped mini tower is sticking out from the terraces. From stones and materials collapsing, a new pure white world was created.

© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

The back garden south façade pretends to achieve the principle of contemporary architecture… big windows for natural lighting and ventilation, pure/plain stucco finishing and permanent visual relation of the interior to the exterior living.

© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

Indoor there’s also an approach for purity… main white color finishing, concrete look and feel solid flooring, modern finishings on bathrooms/walk-in kitchen, mixing of traditional handmade tiles with different geometric patterns, wooden feeling on the ceiling and flooring of the attic’s bedroom.

© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

The circulation scheme is very simple, based on open spaces, sided by a stairwell cut, connecting the three levels.

© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz
Section
Section
© Luís Henrique Da Cruz
© Luís Henrique Da Cruz

In general, this projects aims to create an harmonic aesthetical language on the combination of two worlds, the traditional (on the street front façade) with the contemporary (on the indoor and south back façade).

Diagram
Diagram

View the complete gallery

About this office
Cite: "Lila House / Studioarte" 17 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791420/lila-house-joao-carrico/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.