We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rosales Quijada House / GITC arquitectura

Rosales Quijada House / GITC arquitectura

© Felipe Díaz Contardo© Felipe Díaz Contardo© Felipe Díaz Contardo© Felipe Díaz Contardo+ 16

Chicureo, Chile
  • Architects: GITC arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area:  4800
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs Photographs:  Felipe Díaz Contardo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ACZA , AIMTEC, Atika, CHAMIZA/PRODEMA, Carlos Herrera , Glasstech, POLPAICO  , Polpaico, ZELCON
More SpecsLess Specs
© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

Text description provided by the architects. The project

Detached house, for a marriage, two children and services. Public areas on the first floor and private spaces in the second. In this higher volume, parents and children are parted; the first to de east and the children to the west. On the second floor, the ends of each volume has the most private places to finish in the center with the most common areas (father desk and TV/multimedia room for children); creating a large central volume of double height; which contain the relations and nexus (both foot how sight) between this double duality (private / public and children / parents)

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo
Plan 1
Plan 1

The materials

Concrete, steel and native woods

A dialogue between the weight and mass of Concrete with the lightness and warmth of the wood. The base structure on the first and second floors is concrete, delivering a "sturdy table" to line the outside with a steel and wood. Both on the second floor as the double volume center height, native wood used dried and processed internally. Canelo was used in walls and ceilings, and Tineo or Coihue in floors.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

Glass bricks

This element was used to create the east wall of the kitchen, like a kaleidoscope filtering out the morning light in the kitchen; and distorter the lighting that receive bathrooms, and in the function how a   screen to separate access and dining. It is a playful element that gives movement and illuminates at the same time that separate them.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

Functional and spatial axes

The Corridor. Inhabiting the maximum length

The second floor hallway is transformed into a large corridor that ends in two terraces; the small west terrace flying over the main entrance, and the large east terrace. This corridor, which runs the maximum internal length of the house (24 meters + terraces) in addition to the semi-interiors latticework of the terraces, is accompanied by a large horizontal south window, communicating the neighboring fields inside the house.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo
Plan 2
Plan 2

Staircase and central volume

The main staircase, located as a finish of the central volume of double height that is projected to the north courtyard, rests on a large vertical wall that is peeled away from the house and allows the entry of solar illumination throughout the day (being this wall a support of the rays and shadows the sun); becoming a true sundial that indicates both the advance of the day, as the change of the seasons.

© Felipe Díaz Contardo
© Felipe Díaz Contardo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rosales Quijada House / GITC arquitectura" 22 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791331/casa-rosales-quijada-gitc> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Felipe Díaz Contardo

Rosales Quijada 住宅/ GITC 建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.