We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Void / Hyunjoon Yoo Architects

The Void / Hyunjoon Yoo Architects

© Park Young-chae© Park Young-chae© Park Young-chae© Park Young-chae+ 30

  • Design Team:Heo Jinsung, Son Insil, Park Jungkyu, Kwon Jinhee, Ham Seungh, Hyunjoon Yoo
  • Client:Shinan-gun office
  • Electrical Engineer:Hyeob-In
  • Site Area:5,554 sqm
  • Gross Floor Area:1436.47 sqm
  • City:Sinan-gun
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Park Young-chae
© Park Young-chae

Text description provided by the architects. The Community Center in Aphae-do, Shinan-gun, Jeollanam-do is located on a special site, and has a special programme. First of all, it was my first building project to be built on an island. Second, the main programme of the building was the public bath and restaurant for the elders in the village. The elders, who make up most of the population in the fishing village, do not have a decent bathing facility in their home.

© Park Young-chae
© Park Young-chae

Therefore, a public bath was necessary and it was going to be the centre of the community. Just like the Baths of Caracalla in the Roman Era, this public bath was going to be the most important public space in the whole island. I've learned a lesson while designing the community center in the city of Gongju years ago. For ordinary city folk like me, the verdant, rich paddy through the seasons.

© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae

When I revisited the site after six months away I found a translucent film had been applied to the large window. They had to cover up the window, because the scenery with the rice paddy reminded the farmers of the work they needed to do, which did not help them to relax.

© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae

Recalling the lesson, I tried to avoid the views towards the worksite and created an opening towards the inner courtyard instead. A setback method was used to bring in more light as possible.

© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae

For the islanders, who are always surrounded by water, a little pond was created in the courtyard so the people can surround the water. In this Community Center, people can gather around the water and relax without visibility of their work site.

Originally published on July 13, 2016

© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae
© Park Young-chae

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sinan-gun, Jeollanam-do, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Void / Hyunjoon Yoo Architects" 12 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791291/the-void-hyunjoon-yoo-architects> ISSN 0719-8884
© Park Young-chae

韩国岛上社区中心"虚空" / Hyunjoon Yoo Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.