We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Palihue / Bernardo Rosello

House in Palihue / Bernardo Rosello

House in Palihue  / Bernardo Rosello - GlassHouse in Palihue  / Bernardo Rosello - Sofa, Table, LightingHouse in Palihue  / Bernardo Rosello - Windows, Facade, GlassHouse in Palihue  / Bernardo Rosello - Bed, Bedroom+ 44

Bahía Blanca, Argentina
  • Architects: Bernardo Rosello
  • Area Area of this architecture project Area :  225
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Photographs
    Photographs :Ramiro Sosa
  • Structural Calculations : Enrique Gil
  • Construction : Anibal Soto
  • Electricity / Automation : Carlos Martinez
  • Sanitation / Thermodynamics : Emiliano Gasparrini
  • Land Area : 583 sqm
  • Electricity : Carlos Martinez
  • Automation : Carlos Martinez
  • Sanitation : Emiliano Gasparrini
  • Thermodynamics : Emiliano Gasparrini
  • City : Bahía Blanca
  • Country : Argentina
More SpecsLess Specs
House in Palihue  / Bernardo Rosello - Table, Chair, Garden, Patio, Courtyard
© Ramiro Sosa

Text description provided by the architects. Located in a residential quarter of low housing density less than 10 minutes drive from the center of Bahia Blanca, the house was designed according to the needs of customer use, who he requested: a family area, guest area, mainly for their children who do not reside permanently, and an area for private use. To achieve a smooth functioning project organization provides in these 3 areas can be used to each other independently.

House in Palihue  / Bernardo Rosello - Table, Chair, Windows, Facade, Beam
© Ramiro Sosa

Having as limit the dimensional characteristics of the site, the project is organized from a single structural module that is repeated in a rhythmic sequence forming the different spaces. That regular geometry base, consisting of steel columns, concrete wall and aluminum frames, synthesizes constructively and with few details all the work.

House in Palihue  / Bernardo Rosello - Facade, Garden
© Ramiro Sosa
Plan
House in Palihue  / Bernardo Rosello - Sofa, Table, Lighting
© Ramiro Sosa

The shape of the housing is a direct result of the constructive logic that the project has, from its law. The definition of the object as a formal totality given from the positioning of such constructive modules that colonize the site and organize various outdoor areas. These empty spaces or courtyards that house shape generates, have a specific use (social courtyard, patio reading, patio transition with the city, etc.) that interact with interiors that define.

To achieve thermal efficiency, reinforced concrete walls were executed in two phases: first, the outer face of a structural nature, then the inside prefabricated modules on site prepositioning of all barriers and insulation necessary to ensure indoor comfort mounted. For glazed windows exposed to the summer sun, trees and shrubs were placed with the function of regulating the direct natural light.

House in Palihue  / Bernardo Rosello - Windows, Facade, Patio, Courtyard
© Ramiro Sosa

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Palihue / Bernardo Rosello" 15 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791271/casa-en-palihue-bernardo-rosello> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.