the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. The Netherlands
  5. LAVA
  6. 2016
  7. Let There Be (Intelligent) Light / LAVA

Let There Be (Intelligent) Light / LAVA

  • 05:00 - 13 July, 2016
Let There Be (Intelligent) Light / LAVA
Let There Be (Intelligent) Light / LAVA, © Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

© Jonathan Andrew © Jonathan Andrew © Jonathan Andrew © Jonathan Andrew + 18

  • Architects

  • Location

    Eindhoven, The Netherlands
  • LAVA team

    Alexander Rieck, Tobias Wallisser, Chris Bosse
  • Project Architects

    Nuno Galvao, Matthijs la Roi, Stephan Markus Albrecht, Sebastian Schott, Mariusz Polski
  • Design Team

    Marvin Bratke, Mircea Mogan, Barbora Srpkova, Miroslav Strigac, Diana Schlebe, Rashmi Katkar, Roxelane Güllmeister, Paolo Alborghetti, Ruis Dervishi, Aida Ramirez, Julian Wengzinek, Benjamin Hitscherich, Simone Tchonova, Erik Didar, Jeroen van Lith, David Stieler
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Design development

    INBO, JHK Lighting consultant: Beersnielsen, LiAS Construction: Heijmans
  • More Specs Less Specs
© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

Text description provided by the architects. Golden light shines through a canopy of leaves to create a unique gathering space in the atrium of the new Philips Lighting headquarters in Eindhoven.

Intelligent lights in the parametric designed ‘tree’ generate different scenarios, boosting communication, interchange and wellbeing for staff and visitors.

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

LAVA, with partners INBO and JHK, designed the adaptation of the mid 20th century building for the new headquarters. The aim was to design public and work spaces that embrace the innovative, people-centric values of lighting technology company Philips.

“The atrium, originally the central courtyard of the 1950s building, was designed as a place of welcome, way finding, branding and staff interaction, and therefore had to be strong spatially,” said LAVA director Alexander Rieck.

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

The atrium also brings people together by congregating core activities such as exhibitions, meeting rooms, coffee bar, public talks and staff meetings, and is also the entrance to the new Philips Lighting Application Centre.

Staff and visitors are greeted in the central atrium by LAVA’s huge parametrically designed interactive light ‘tree’ comprised of 1500 ‘leaves’, hanging pyramidal panels suspended from the ceiling. The concept is of light filtering through trees.

Diagram
Diagram

Covering the whole atrium ceiling the sculpture demonstrates the behaviour of light, both natural and artificial: reflection, diffusion and emission.

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

“Light was obviously the main driver but LAVA’s design goes beyond just showcasing technical solutions – it explores a deeper understanding of the nature of light. Light is only visible to the human eye when it reflects on something, so the sculpture gives shape and visibility to light,” added Rieck.

Section
Section

“Light is used for information, visualization, emotion and enabling - our tool to create a volume of space.”
Mr Rieck explained: “The sun gives our sense of time. Working in an office means people miss the subtle light changes during the day. So LAVA programmed the panels using low-level artificial intelligence to create daily light scenarios in an organic and non-repetitive way for the whole calendar year. Scenarios respond to different seasons, times of the day and the architectural layout of the atrium space and are used to activate or relax the users throughout the day.” 

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

“It’s a bit like an ecosystem, with light effects turning golden, for example, as an energy boost in the morning.”
A reflective surface on the back of each panel creates a play of light and shadow. It also filters and reflects natural light from the atrium side windows and skylights.

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

Five hundred panels use self-emitting Philips Ecophon Soundlight - an integral product that consists of comfortable LED lighting with sound absorption in an integrated light and acoustic ceiling system.
“We know from Fraunhofer Institute research that generating different lighting effects is a cost effective way to bring variety and productivity to the lives of workers who quickly become oblivious to their surroundings, no matter how attractive.”

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

“The iconic design not only gives visitors an amazing experience and a transition from the entrance to offices and the LAC, but also reflects this innovative and forward-thinking company,” he added.
The offices were designed to foster creativity with a more flexible and efficient use of space. Spaces were designed to encourage informal ‘accidental’ interactions, known to be a key enhancer of success in R&D businesses.

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

Special environments were created for different work situations – from concentration to communication, activation to relaxation.
Other factors such as variable visual fields, perceived security, acoustics, smell, lighting, materials and textures contribute to an effective and harmonious work environment, which meets the highest standards of the innovative workspace layout WPI (work place innovation).

Plan
Plan
Plan
Plan

The design was developed using the latest workspace research and Philip’s experience with recent fit-out experiments plus an intensive cycle of interviews and design meetings involving the end users and building management.

© Jonathan Andrew
© Jonathan Andrew

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
LAVA
Office
Cite: "Let There Be (Intelligent) Light / LAVA" 13 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791163/let-there-be-intelligent-light-lava/> ISSN 0719-8884
© Jonathan Andrew

智慧之光 / LAVA建筑事务所