the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Germán Müller
  6. 2014
  7. Bovero House / German Müller

Bovero House / German Müller

  • 13:00 - 13 July, 2016
  • Translated by Lorena Quintana
Bovero House / German Müller
Bovero House / German Müller, © Federico Cairoli 
© Federico Cairoli 

© Federico Cairoli  © Federico Cairoli  © Federico Cairoli  © Federico Cairoli  + 19

© Federico Cairoli 
© Federico Cairoli 

Text description provided by the architects. Bovero House is located in the municipality of Arroyo Leyes in the province of Santa Fe, 10 km from the provincial capital in a residential area of high landscape value. This commune with the City of Rincon, Colastiné and others were formerly the site of summer homes of Santa Fe families, due to the lack of land in the city and improving transportation networks and services, in recent years this area has grown exponentially with families who establish permanent residence here. Thus, on Provincial Route No. 1 there are a lot of subdivisions and developments that expand the conglomerate known as Greater Santa Fe.

© Federico Cairoli 
© Federico Cairoli 
Section
Section

Due to the low level of land where the building lots are located and the reclaimed lands from the floodplain of the rivers, the sector's problems are flooding both by rising rivers as well as runoff rainwater. Thus it is required to place the houses at a safe altitude, so we had to raise the house one meter from the ground level to match the existing defense level.

© Federico Cairoli 
© Federico Cairoli 

The requirement was to solve a home of approximately 80m2 for a literature teacher, whose children had already left, so no immediate future extensions were required, with a tight budget, through the government mortgage program Procrear on a corner of 16x55m.

Plan
Plan

The house seeks to claim the linearity of the lot setting an urban facade on the access road and opening the facade into the eucalyptus forest that persists in front of it as undeveloped space. Therefore the program is solved linearly with the sequence living room-kitchen-bathroom-bedroom, introducing a courtyard in the center of the house that incorporates the landscape into the house and organizes the kitchen as a meeting place around a breakfast that is part of the yard.

© Federico Cairoli 
© Federico Cairoli 

The pre-existence of two large Eucaliptus trees and a lot of typical coastal landscape (Espinillos) set the tone for preserving the largest possible number of trees by inserting the house into the landscape. In turn, we took into account the shadows of the Eucalyptus in the decision to set the house east-west, which allowed us to open the house to the north with the best sunlight conditions.

© Federico Cairoli 
© Federico Cairoli 

The interior space is delimited by the wall enclosure which in its configuration addresses three issues: the structural support of the house, it is the programmatic element that organizes in its depth the support of the interior spaces that are free-standing, and the symbolic element that covers the literature collection that is part of the routine of the inhabitant.

Axonometric
Axonometric

The tight budget led to the decision to try to avoid subsequent finishes after construction was over, and that the construction itself was to be its own material expression. The materials are exposed defining the colors and textures of the construction as result and expression of the implicit technique in the process that does not seek to hide its essence.

© Federico Cairoli 
© Federico Cairoli 

View the complete gallery

About this office
Germán Müller
Office
Cite: "Bovero House / German Müller" [Casa Bovero / German Müller] 13 Jul 2016. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/791082/casa-bovero-german-muller/> ISSN 0719-8884