All
Projects
Products
Events
Competitions

Surf Road House / Nick Bell D&A

Surf Road House / Nick Bell D&A

© Simon Whitbread Photo © Simon Whitbread Photo © Simon Whitbread Photo © Simon Whitbread Photo + 18

Houses  · 
Whale Beach, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Nick Bell D&A
  • Area Area of this architecture project
    327.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
    • Construction

      Yuncken construction group
    • Landscape Design

      Marcia Hosking
    © Simon Whitbread Photo
    © Simon Whitbread Photo

    Text description provided by the architects. The concept of this house is to create a space that mirrors its coastal setting, providing both a relaxed and uplifting environment for the owners. 

    © Simon Whitbread Photo
    © Simon Whitbread Photo

    The use of steel, glass and recycled timbers creates a modern home that feels calm and confident, reflecting the underlying principle of our practice which is to design houses that are understated yet impressive; simple yet meticulously detailed. 

    Plan
    Plan

    The building is conceived as two main elements. The main three-storey block contains the primary living and sleeping accommodation, each room enjoying an easterly aspect to the ocean, with services and circulation within a western spine. To the west is a separated two-storey pavilion, containing separated private garden accommodation.

    © Simon Whitbread Photo
    © Simon Whitbread Photo

    The design of the main pavilion utilises a regular steel structure. The structural frame is emphasised to provide definition of individual areas within the main space. 

    © Simon Whitbread Photo
    © Simon Whitbread Photo

    Crucial to the design is a two-storey void to the structure’s southern end. This places the communal spaces at the heart of the house and connects the two main levels used by the permanent occupants. The void also provides legible and inviting circulation within the building, to make the transition from the upper entry level to main living spaces. The main roof follows the slope up towards the west to capture natural afternoon light and, in combination with the void, maximises natural ventilation.

    Section / Elevation
    Section / Elevation

    From this simple layout the design sought to reinforce the clarity of space and celebrate the interaction of the elements, surfaces and materials: steel, timber and glass.

    © Simon Whitbread Photo
    © Simon Whitbread Photo

    When viewed from the beach and surrounds, the charcoal and timber palette ensures an understated recessive presence in keeping with the intended aesthetic and concept.

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "Surf Road House / Nick Bell D&A" 09 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791006/surf-road-house-nick-bell-d-and-a/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.