Lofts aan de Amstel / Studioninedots

Lofts aan de Amstel / Studioninedots

Courtesy of StudioninedotsCourtesy of StudioninedotsCourtesy of StudioninedotsCourtesy of Studioninedots+ 28

  • Architects: Studioninedots
  • Area Area of this architecture project Area:  1150
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bruil
  • Project Team:Jurjen van der Horst, Coen Smit, Giovanni Lavanna
  • Developer:OntwerpJeWoning
  • Contractor:Vink Bouw
  • City:Amsterdam
More SpecsLess Specs
Courtesy of Studioninedots
Courtesy of Studioninedots

Text description provided by the architects. Amstelkwartier is a new mixed-use residential/commercial district in Amsterdam Oost. This 12-hectare site is currently being developed with 1,100 dwellings and 30,000 m2 commercial space. Amstelkwartier released four plots of land to accommodate the increasing popularity for people to design their own homes in an urban context. On plot C2, a collective of private owner-clients, with their own individual apartments, simultaneously developed the Lofts by the Amstel apartment block.

Scheme
Scheme
Scheme
Scheme

Lofts by the Amstel’s unique, prefabricated concrete structure enables a building width of 12.5 metres, which is twice that of traditional Amsterdam apartments. In addition the building features a glass facade that extends the entire building width – both conscious decisions considering the site’s phenomenal water views. The dwellings each occupy an entire floor of 160 m2 and have a different character from a family home to a completely open loft. Studioninedots also designed the interior of the top floor apartment.

Courtesy of Studioninedots
Courtesy of Studioninedots

The facades and balconies are constructed from white prefab concrete. The white volume rests on a dark grey basalt plinth that recalls the cladding of dike and canal walls in Amsterdam. On the front and rear facades the balconies’ organic forms echo the meandering lines of the canal-side park and represent the movement of water of the river Amstel.

Courtesy of Studioninedots
Courtesy of Studioninedots

The balcony dimensions are exceptional: 2.5 metres deep and 12.5 metres wide, the same as the building width. Folds recede on the balconies at certain sections, cleverly creating double-height spaces. This ensures that sun and daylight reach deep into the apartments. The fluid lines of the balconies are accentuated by integrated LED strips that illuminate by night and through the optical play of open and closed sections in the curved balustrades. Integrated in the floors of the front balconies, in line with the curves, are elongated concrete planters, which emphasise the sustainable character of the building.

Courtesy of Studioninedots
Courtesy of Studioninedots

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:The Netherlands, Amsterdam, Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lofts aan de Amstel / Studioninedots" 09 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790944/lofts-aan-de-amstel-studioninedots> ISSN 0719-8884
Courtesy of Studioninedots

阿姆斯特丹 Amstel 河滨公寓 / Studioninedots

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.