We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rubjerg Knude Lighthouse / JAJA Architects + Bessards' Studio

Rubjerg Knude Lighthouse / JAJA Architects + Bessards' Studio

© Hampus Per Berndtson© Hampus Per Berndtson© Hampus Per Berndtson© Hampus Per Berndtson+ 39

More SpecsLess Specs

Ferocious pounding storms constantly move and shape the fantastic dune landscape on the northwest coast of Denmark. In 1968 an enormous sand dune devoured Rubjerg Knude Ligthouse leaving the tower as the only remaining structure, poised on the edge of the rapidly eroding cliff.

© Hampus Per Berndtson
© Hampus Per Berndtson

This spring the lighthouse was reopened and retrofitted with an architectural installation that give the public the last chance to enjoy the unique vistas and wild dynamic spectacle of nature, from the top of the lighthouse.

© Hampus Per Berndtson
© Hampus Per Berndtson
Conceptual Drawing
Conceptual Drawing
© Hampus Per Berndtson
© Hampus Per Berndtson

BESSARDs’ STUDIO and JAJA Architects designed a scenographic stairway giving access to the tower and making the ascent a sequence of architectural experiences. Staging its historic function as a beacon for the seafarers, they inserted a gigantic wind-powered kaleidoscope into the lighthouse that captures natural light and reflection, sending it inwards to create an ever-changing cascade of colors and glimpses of the sea and surrounding landscape. The kaleidoscope also functions as the structural element on which the stair wraps itself around. The triangular shape of the kaleidoscope in combination with the perforated and transparent stair create a playful interaction with the square geometry of the lighthouse, staging a unique experience of the vertical space, which stretches between earth and sky.

© Hampus Per Berndtson
© Hampus Per Berndtson

The project is a variation on the properties of one unique material: steel. Rusted, mirror polished, bent, perforated, welded and finally carefully assembled into a monolith inside the lighthouse. It provides a visual and tactile experience reacting to the extreme meteorological characteristics of the site that creates an aging process that gradually merges the kaleidoscope together with the historic lighthouse.

© Hampus Per Berndtson
© Hampus Per Berndtson

According to geological surveys, the lighthouse will be taken by the sea within the next 2 to 15 years. Nobody knows exactly when the tower will fall but when it will, the project will be entirely disassembled and – thanks to its constructive system – be remounted or recycled.

The revitalization of Rubjerg Knude Lighthouse is part of a nation-wide initiative of architectural interventions that seek to invite the public to experience the most unique and remarkable areas of the Danish landscape. Rubjerg Knude transformation was commissioned by Realdania Foundation, The Danish Nature Agency and Hjørring Municipality.

© Hampus Per Berndtson
© Hampus Per Berndtson

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:9800 Lønstrup, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rubjerg Knude Lighthouse / JAJA Architects + Bessards' Studio " 10 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790935/rubjerg-knude-lighthouse-jaja-architects-plus-bessards-studio> ISSN 0719-8884
© Hampus Per Berndtson

丹麦 Rubjerg Knude 灯塔 / JAJA Architects + Bessards' Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.