the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Theaters & Performance
  4. Romania
  5. Vlad Sebastian Rusu
  6. 2016
  7. Blaj Cultural Palace Refurbishment / Vlad Sebastian Rusu

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Blaj Cultural Palace Refurbishment / Vlad Sebastian Rusu

  • 05:00 - 6 July, 2016
Blaj Cultural Palace Refurbishment / Vlad Sebastian Rusu
Blaj Cultural Palace Refurbishment / Vlad Sebastian Rusu, © Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

© Cosmin Dragomir © Cosmin Dragomir © Cosmin Dragomir © Cosmin Dragomir + 28

  • Architects

  • Location

    1848 Square, no. 7, Blaj, jud. Alba, Transylvania, Romania
  • Author

    arch. Vlad Sebastian Rusu
  • General Manager

    sc. Asiza Birou de Arhitectură srl. Cluj-Napoca
  • Project Year

    2016
  • Collaborators

    arch. Ilinca Marcu, s.arch. Cătălin Iliescu, s.arch. Teodor Vintilă, s.arch. Raluca Mirea, s.arch. Felicia Todericiu
  • Archive Research

    arch. Ioana Bârsan, arch. Vlad Sebastian Rusu
  • Economic Documantation

    sc. Prima Invest, ec. Florin Pop
  • Structure

    sc. Asiza Birou de Arhitectură srl. Cluj-Napoca, ing. Ovidiu Rusu
  • Installation Design

    sc. Grad Instal Cluj-Napoca, ing. Paul Biriș
  • Stage Technology Design

    Bosch Rexroth
  • Builder

    K&Kiss Srl. Cristuru Secuiesc
  • Site Supervisors

    Nicușor Pintea, Adrian Pastiu
  • Client

    City Administration of Blaj
  • More Specs Less Specs
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

Text description provided by the architects. The Cultural Palace was designed in the year 1930 by the Bucharest architect Victor Smigelschi, and its primary purpose was to host ASTRA Cultural Association’s events.

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

The first changes to the original design were to building’s main hall and these were made in the early 1960’s in order for it to accommodate a new function as the city’s cinema. Also from the same period the first floor of the building underwent some minor functional changes to accommodate the History and Ethnography Museum of Blaj and the Town’s Library and Blaj’s Wire Broadcasting Centre.

Before
Before
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

In the winter of 1995 a violent fire burnt down most of the building, severely damaging the roof and the interior space of the main hall. It remained a ruin until 2012, when the municipality initiated a project for the rehabilitation and refunctionalisation of the Palace. The building would be predesignated to incorporate a flexible multipurpose hall, which could be lit both artificially and by daylight, and which could host a wide variety of cultural events such as concerts, galas, theatre plays, conferences, exhibitions etc. The building would also serve as the headquarters for the Alba branch of the Romanian Academy.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Longitudinal Section
Longitudinal Section

Research
The Cultural Palace of Blaj was excluded from the list of the Romania’s Historical Monuments, even though it is located in the Historical Monuments National Protected Area. Sections of the initial architectural project attributed to Victor Smigelschi were found in the National Archive, as well as two pictures in which the building can be seen shortly after its inauguration. Regrettably, no records were found relating to the original interior design of the main hall.

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

Design Concept
With the benefit of historical research and with technical expertise it was decided that the spatial and functional design concept of the building, which was now a ruin, would follow the initial project. That decision meant that the alterations that were made in order to accommodate the later institutions had to be removed. The new design follows two directions: firstly, to evoke the recent tragic history of the building and secondly, to create a flexible interior and exterior space that can easily be adapted to the needs of the community that it serves. The main hall becomes a multi-purpose space by removing all the seating and through the addition of more daylight through the new roof lights. Other small reversible changes such as, the metal structure of the roof, the brick cladding and the suspended ceiling reminds the visitor of the recent fire.

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

View the complete gallery

About this office
Cite: "Blaj Cultural Palace Refurbishment / Vlad Sebastian Rusu" 06 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790795/blaj-cultural-palace-refurbishment-vlad-sebastian-rusu-architecture-office/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Cosmin Dragomir

罗马尼亚 Blaj 文化宫翻新 / Vlad Sebastian Rusu

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.