the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Kuwait
  5. Studio Toggle
  6. 2016
  7. F.LOT / Studio Toggle

F.LOT / Studio Toggle

  • 01:00 - 6 July, 2016
F.LOT / Studio Toggle
F.LOT / Studio Toggle, Courtesy of Studio Toggle
Courtesy of Studio Toggle

Courtesy of Studio Toggle Courtesy of Studio Toggle Courtesy of Studio Toggle Courtesy of Studio Toggle + 37

  • Architects

  • Location

    Al Bida’a, Kuwait
  • Credits

    Hend Almatrouk, Gijo Paul George, Abid Naqvi, Abdul Rashid, Yahia Galal
  • Project Year

    2016
    Courtesy of Studio Toggle
    Courtesy of Studio Toggle

    Text description provided by the architects. The F.LOT house can be described as a minimal composition of 2 seemingly floating masses intersecting at right angles. A 5m cantilever adds drama and gives the composition its unique character. 

    Courtesy of Studio Toggle
    Courtesy of Studio Toggle

    The house features a 15m long pool which appears to float above the parking. The pool bisects the longitudinal volume which houses the main social spaces and the living quarters.

    Courtesy of Studio Toggle
    Courtesy of Studio Toggle

    The open-plan ground floor is organized on either side of the pool, which is quite clearly the focal point of the house. These spaces flow into each other connected by a bridge which is enclosed by panoramic sliding windows. The barrier free design of the ground floor is emphasized by the open kitchen and dining, with sliding-folding doors, giving unrestricted access to the landscape/deck and the pool.

    Courtesy of Studio Toggle
    Courtesy of Studio Toggle
    Plan
    Plan
    Courtesy of Studio Toggle
    Courtesy of Studio Toggle

    The basement houses the ‘Dewaniya’ (traditional Kuwaiti gathering space for men), parking for 3 cars under the floating pool, and the staff quarters. The Dewaniya opens into a large courtyard at the basement level, covered in white pebbles, which breaks up the harsh Kuwaiti sun and lights up the basement spaces in a glow of diffused natural light.

    Section
    Section

    The first floor houses the private living quarters and is lit by panoramic windows on both sides. Aluminum louvers and deep recessed balconies offer effective sun-protection and mitigate the heat gain due to the large window openings.

    Courtesy of Studio Toggle
    Courtesy of Studio Toggle

    An austere palette of white plaster, exposed concrete and white epoxy flooring gives the social spaces a sense of ethereal openness reminiscent of an art gallery. The first floor on the other hand features solid teak wood and rough-cut travertine cladding giving the living spaces a warmer texture.

    Courtesy of Studio Toggle
    Courtesy of Studio Toggle

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "F.LOT / Studio Toggle" 06 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790784/flot-studio-toggle/> ISSN 0719-8884
    Courtesy of Studio Toggle

    科威特 F.LOT 住宅 / Studio Toggle

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.