the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bar
  4. Switzerland
  5. helsinkizurich
  6. 2016
  7. Balboa Bar & Gym / helsinkizurich

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Balboa Bar & Gym / helsinkizurich

  • 05:00 - 5 July, 2016
Balboa Bar & Gym / helsinkizurich
Balboa Bar & Gym / helsinkizurich, © Jochen Splett
© Jochen Splett

© Jochen Splett © Jochen Splett © Jochen Splett © Jochen Splett + 12

  • Architects

  • Location

    Am Schanzengraben 19, 8002 Zürich, Switzerland
  • Architect in Charge

    helsinkizurich
  • Design Team

    Mirjam Niemeyer, Tommi Mäkynen
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Jochen Splett
© Jochen Splett

Text description provided by the architects. Balboa is an urban fitness start-up. We designed their first fixed location – Balboa Bar & Gym - in the banking district of Zurich. The design is based on functionality, authenticity, collectivity and openness. The goal was not only to create a new place-to-be, but further to challenge common perception of what “fitness” is about and to open up the Balboa community to grow beyond gym- goers. People and interaction are in the center of the concept.

© Jochen Splett
© Jochen Splett
Section
Section
© Jochen Splett
© Jochen Splett

The concept mixes two uses that normally would not be considered a “match”. The ground floor works as a regular, fully-fledged bar and the gym is located downstairs. This unorthodox mix is celebrated in the architecture. Generous roughly cut openings allow for visual connections between the two floors and their partly differing clientele – and also bring natural light in to the basement. The connecting effect is amplified by lighting. Further ample uncovered windows connect the bar to the outer world. Inside, the long copper bar, wide concrete drinking fountains, a big communal table and the „mixed-zone“ downstairs (housing shared toilets) are designed as places of encounter.

Floor Plan
Floor Plan

Balboa Bar & Gym is located in the ground floor and basement of an existing modernistic office building from the 60’s. For functionality the spatial organization was optimized, new connections between the floors were added to make the most out of the available space in all three dimensions. To stay true to urban spirit Balboa’s (and in order to deal with the tight budget) the look and feel was kept functional and authentic. Surfaces were, when possible, left as found or toned to an all- grey palette. The reduced backdrop was then contrasted with black steel, a few splashes of signal red, copper, light beech wood and cognac leather to add graphic accents and warmth.

© Jochen Splett
© Jochen Splett

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Balboa Bar & Gym / helsinkizurich" 05 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790609/balboa-bar-and-gym-helsinkizurich/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.