the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fitness Club
  4. Kuwait
  5. LAB 100
  6. 2015
  7. The Burrow / LAB 100

The Burrow / LAB 100

  • 02:00 - 3 July, 2016
The Burrow / LAB 100
The Burrow  / LAB 100, © Nelson Garrido
© Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido + 21

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. Being the first commercial boxing gym in the region, The Burrow introduces a modern combination of boxing exercises to Kuwait. The gym is composed of a welcoming lobby, semi-private workout halls, a boxing arena and an elevated cross fit area. While designing the space, the key factor was in emphasizing a natural flow of movement and the element of surprise.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

 In order to reach the main workout area, members have to take a relatively narrow corridor, passing by the locker area and into the main workout hall. In contrast to the corridor, the spacious workout area embraces an elevated boxing ring in it's center. The boxing ring is dramatically lit with nine pendant lights to highlight it's importance in the facility. The workout area & classrooms were designed in a way to serve versatile activities. The mezzanine level creates an additional workout space, and a balcony with a clear view of the boxing ring. 

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Plan
Plan
© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The materials were inspired by the retro boxing gyms, which were usually direct without any extensive decorations. Therefore, the materials used were a combination of concrete blocks, subway tiles, steel, and hints of natural wood. To guarantee a crisp day atmosphere, that would usually differ from the evening ambiance, skylight openings were introduced on the northern walls to allow for diffused natural light. Curved glass corners were used in the corridors, thereby ensuring a welcoming clear route between the entrance, lockers, and main workout area. 

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Burrow / LAB 100" 03 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790594/the-burrow-lab-100/> ISSN 0719-8884