the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. THAD - Architectural Design & Research Institute of Tsinghua University
  6. 2015
  7. Laman Residence / A Gruppo Architects

Laman Residence / A Gruppo Architects

  • 11:00 - 30 June, 2016
Laman Residence / A Gruppo Architects
Laman Residence  / A Gruppo Architects, © Dror Baldinger
© Dror Baldinger

© Dror Baldinger © Mark Menjivar        © Dror Baldinger © Dror Baldinger + 30

© Mark Menjivar
© Mark Menjivar

Text description provided by the architects. Upon retirement after 40 years of teaching Fibre-Arts and Interior Design at Texas State University (formerly Southwest Texas State University), the Lamans desired a gallery and studio to compliment their modest 1970’s era modern home, taken from Heritage Homes plan books originally started by Henry D. Norris AIA. Clad in white stucco, the 1800 sq. ft. residence is characterized by a tripartite plan arrangement of two shed roof’s flanking a central core.

© Dror Baldinger
© Dror Baldinger

The Lamans expertly sited the house amongst a dense canopy of live oak and cedar elm trees on a 1 acre, hill country lot in San Marcos, Texas. Over the past 30 years, they have carved out a series of outdoor rooms, a secret garden and sculpture courts around their home leaving only one logical area for an addition - the front yard. While in most situations an addition would supplement the operation of an existing structure, this situation presented an opportunity for the addition to supplant the home - completely transforming it’s identity and creating a new entry.

© Dror Baldinger
© Dror Baldinger

The program called for an exhibition gallery, a painting studio, a library and a new master suite. Taking queues from the parti of the existing home’s massing, the addition is comprised of paired towers (gallery and studio) flanking a foyer and upper level library. The addition is located in a bowl-like depression at the head of a dry creek bed and so must be accessed via a series of bridges which allowing natural water runoff to flow around and between the existing and new structures.

Floor Plan
Floor Plan

The atmosphere in the towers is animated through two distinct lighting strategies. Ambient light is filtered by the North facing translucent walls while carefully placed skylights project pools of light through a series of ceiling baffles throughout the day. Depending upon the location of the sun, the color temperature of the natural light provides a diverse reading to the Lamans’ art.

© Dror Baldinger
© Dror Baldinger

The library is defined by shelves which cantilever into the voluminous modified-gambrel roof forms of the towers - linking the spaces through section. Perched atop the entry, views to the surrounding canopy of trees create an intimate gathering space for conversation and contemplation for the Lamans and their guests.

© Dror Baldinger
© Dror Baldinger

The Lamans' appreciation for outdoor living is realized with the addition of a new sculpture garden and bocce court off of the gallery, ideal for large showings or family gatherings. While in a more intimate setting, the master bedroom and bathroom open directly into a private Zen garden.

© Dror Baldinger
© Dror Baldinger

The master suite was reconfigured through a sensitive addition of a bathing and dressing room while shifting the existing bedroom out, forming a linear gallery hall which bisects the existing house and new addition. Movement along this corridor not only makes the user aware of old and new but has framed views to the new outdoor rooms as well.

© Dror Baldinger
© Dror Baldinger

View the complete gallery

About this office
THAD - Architectural Design & Research Institute of Tsinghua University
Office
Cite: "Laman Residence / A Gruppo Architects" 30 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790446/laman-residence-a-gruppo-architects/> ISSN 0719-8884
© Dror Baldinger

美国 Laman 之家 / A Gruppo Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.