Pavilion of Reflections / Studio Tom Emerson

Pavilion of Reflections / Studio Tom Emerson

Courtesy of Studio Tom Emerson Courtesy of Studio Tom Emerson Courtesy of Studio Tom Emerson Courtesy of Studio Tom Emerson + 36

Zürich, Switzerland
  • Architects: Studio Tom Emerson
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Blumer Lehmann, Bosch, Konrad Keller
  • Staff: Prof. Tom Emerson, Boris Gusic, Adrian Heusser, Celine Bessire, Daniel Ganz, Iela Herrling, Christoph Junk, Guillaume Othenin-Girard, Philip Shelley, Lucy Styles, Thomasine Wolfensberger, Nemanja Zimonjic
  • Student Team: Christina Albert, Lorenzo Autieri, Vera Bannwart, Alexander Bradley, Arthur de Buren, Jonathan Egli, Josephine Eigner, Kathrin Füglister, Michelle Geilinger, Rudolf Goldschmidt, Dimitri Haefliger, Hannes Hermanek, Donia Jornod, Ricardo Joss, Thierry Jöhl, Phillipp Kraus, Roberto Leggeri, Lukas Loosli, Jonas Meylan, Karin Pfeifer, Jeremy Ratib, Nancy Reuland, Daria Rey, Hanna Schlösser, Valentina Sieber, Anna Maria Stallmann, Kaspar Stöbe, Anastasia Vaynberg, Claartje Vuurmans, Sonja Widmer
  • Eth Zürich Team: Philip Ursprung, gta, ETH Zürich / Marcel Aubert, Block Research Group ETH Zürich / Alessandro Tellini, Raplab D-Arch ETH Zürich / Brigitte Schiesser, Legal Dept. ETH Zürich
  • Engineering: Hansbeat Reusser, Holzbaubüro Reusser GmbH / Christoph Müller, Holzbaubüro Reusser GmbH / Andreas Kocher, Holzbaubüro Reusser GmbH / Simon Rehm, Holzbaubüro Reusser GmbH / Samuel Jucker, Willy Stäubli Ing. AG / Robert Jockwer Institut für Baustatik und Konstruktion IBK ETH Zürich
  • Forestry: Kanton Zürich, Baudirektion, Amt für Landwirtschaft und Natur, Erwin Schmid, Waldwirtschaftsverband Zürich, Vereinigung der Zürcher Waldbesitzer, Kaspar Reutimann
  • Timber Processing: Martin Keller, Sägerei Konrad Keller AG / Holzwewrkstoffe Notter AG / Katharina Lehmann, Blumer-Lehmann AG
  • Timber Construction: Hannes Jedele, Handholzwerk / Falco Horb, Handholzwerk / Laura Peisker, Handholzwerk / Karl Rühle
  • Gewerbliche Berufsschule Wetzikon: Peter Isler
  • Tools: Robert Bosch AG Power Tools / Raplab D-ARCH / Alessandro Tellini / Daniel Bachmann
  • Mechanical Fastening: Beat Ruch, SFS Unimarkt AG / Thomas Graber, SFS Unimarket AG
  • Roof Cladding: Gaudenz Wieland, Eternit AG / Ueli Schweizer, Eternit AG / Pierre Jelovcan , Preisig AG
  • Steel Prefabrication: Tanja Pichler, Stahlbau Pichler / Daniel Raffeiner, Stahlbau Pichler AG / Albert Hofer, Stahlbaupichler AG
  • Steel Assembly: Samuel Jucker, Willy Stäubli Ing AG
  • Scaffolding: Fix Gerüstbau AG / Beat and Gina Ingold
  • Stadt Zürich: Alex Schilling, Kultur Stadt Zürich / Werner Klaus, Wasserschutzpolizei Stadt Zürich
  • Lake: Beat Schwengeler, Zürcher Segelclub / Thomas Hartmann, Zürichsee-Schifffahrtsgesellschaft AG / Conny Hürlimann, Zürichsee-Schifffahrtsgesellschaft AG / Marco Rizzi, Zürichsee-Schifffahrtsgesellschaft AG
  • Fabrication Hall: Firma Geilinger AG / Andreas Gerster, Geilinger AG / Thomas Rickenbach, Geilinger AG
  • Construction Site: Kibag
  • Special Things: Kunstgiesserei St. Gallen AG (St. Gallen)
  • Film Maker: Gavin Emerson, Holy Cow Productions
  • Helping Hands: David Moser, Student ETH Zürich / Noël Picco, Student ETH Zürich / Lena Stolze, Student ETH Zürich / Lukas Fink, Student ETH Zürich / Micha Ringger, Student ETH Zürich / Milena Buchwalder, Student ETH Zürich / Beatriz Klettner Soler, Student ETH Zürich / Deborah Suter, Student ETH Zürich / Sebastian Oswald, Student ETH Zürich / Daniel Schneider, Student ETH Zürich / Tibor Rossi, Student ETH Zürich / Laszlo Blaser, Student ETH Zürich / Angela Burkart
More Specs Less Specs
Courtesy of Studio Tom Emerson
Courtesy of Studio Tom Emerson

Text description provided by the architects. A team of thirty architecture students from Studio Tom Emerson at ETH Zurich have designed and built a pavilion for Manifesta 11, the nomadic, European biennial of contemporary art. Floating in the lake against the backdrop of the city centre, the Pavillon of Reflections serves as the biennial’s public forum: as a meeting point, as a cinema for screening films produced as part of the biennial, reflected in the public swimming bath, open to the public during the day.

Courtesy of Studio Tom Emerson
Courtesy of Studio Tom Emerson

A timber island, arrange like a fragment of intimate urban space enclosed by five buildings: a tower, a tribune, a bar, a sun deck with changing cubicles below, a central pool with cinema screen above, and three generous sets of steps that lead into the lake. Together with the tower, the volumetric roofs over the bar are built up from a distinct profile of timber lattice roofs.

Courtesy of Studio Tom Emerson
Courtesy of Studio Tom Emerson
Section
Section
Courtesy of Studio Tom Emerson
Courtesy of Studio Tom Emerson

Under the guidance of Tom Emerson and project leaders Boris Gusic and Adrian Heusser the 32 architecture students at ETH Zurich collectively concieved and built the pavilion. The project began with an ideas competition between smaller groups of students, from which the most promising ideas were identified and developed. Organising themselves into smaller teams, they worked at different scales, from considering its position on the lake, right down to 1:1 scale prototypes. As well as the design process, the democratic construction techniques employed informed the design: the pavilion is made almost entirely of timber (European spruce), and all joints were designed to be simply screwed together. The students worked over ten months to bring the many design-related, technical and organisational dimensions of the project together to in a multi-layered and ultimately buildable work of architecture. As the project grew, experts and volunteers helped the 32 original students to realise this exceptional public space floating in lake Zurich.

Courtesy of Studio Tom Emerson
Courtesy of Studio Tom Emerson

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Zürich, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pavilion of Reflections / Studio Tom Emerson" 29 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790430/pavilion-of-reflections-studio-tom-emerson> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Studio Tom Emerson

瑞士建筑师联合学生建造的倒影亭 / Studio Tom Emerson

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.