the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Spain
  5. Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
  6. 2014
  7. 'El Roure' Community Center and 'La Ginesta' Library / Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

'El Roure' Community Center and 'La Ginesta' Library / Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

  • 11:00 - 4 July, 2016
'El Roure' Community Center and 'La Ginesta' Library / Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
'El Roure' Community Center and 'La Ginesta' Library / Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos, Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos + 20

  • Collaborators

    Ignasi Arbeloa (architect), Joan Vilanova (quantity surveyor), Marc Sanabra (structure), Anoche Iluminación Arquitectónica (lighting), María Retamero and Zoe Sarsanedas (graphic design), Eliseu Guillamon (landscape).
  • Promoter

    Town Hall of Begues
  • Constructor

    IT2M
  • Energy Certification

    “A” Energy Efficiency National Certification
  • Budget

    5.450.980,22 € + IVA
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

Text description provided by the architects. The community centre El Roure and  library La Ginesta are a cultural mix facility which includes a community centre with a multipurpose theatre and a municipal library as a result of a joint work among technicians, administration and citizens. Fully integrated into its surroundings, the centre is a social and cultural catalyst which enhances a natural space by the landscape recovering of Begues Stream and of a downy oak which names the centre. 

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

Conceptual overall decisions and formal aspects

The design process has crystallised a chain of synergies among organisations, administrations, technicians, citizens and the place itself. It began with the definition of an agreed and adequate functional programme and it culminated in the name's choice by the citizens of Begues and the cataloguing process of a downy oak for its cultural value. 

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

Two main ideas underpin the conception of the new facility: to generate a confluence "inner square" and to tune into the environment revitalising the Stream. 

Floor Plan
Floor Plan

The “inner square”:

The project outlines a single building which gathers the three services, creating a community space, a place where people meet, which will enhance citizen interaction, cultural synergy and sustainability in its construction and management. The architecture that hosts a facility of this kind should be diverse and pluricentric in order to support a wide variety of users and foreseen activities, but it must also have the ability to strengthen and harmonise the relationship between organisations and users. The architectural project begins with the definition of a foundation core, an agora able to attract and articulate around all areas defined in the functional programme, a place where all users can identify themselves as belonging to it.  

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

To tune into the environment revitalising the Stream:

The triangular plot is located at the bottom of a hill covered with pine trees and bordered by two streets on its minor sides and by Fonda Stream (specifically on the flood limit drawn up by the Catalan Water Agency) on its major side.

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

The building accepts the limits of the plot as its own and occupies the entire place to achieve a horizontal construction integrated into the landscape of the stream and which can accommodate the lobby.

Floor Plan
Floor Plan

The design wants to recover the stream and the collective memory of a pool (popular place for summer recreation). For this reason, the main facade is oriented to the north, picking up the flow of neighbours coming from Ral path and reassessing this forgotten landscape, revitalising the ecosystem and promoting a new relationship with the users of the centre.

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

The building therefore aims to be a stream, a meander and a pool, flowing and reflecting the environment. The profile of organic geometry of the facade reflects the reverberation of the winding meander, generating a new access path and embracing the oak that names the Centre; its materiality is sometimes mirrored (to reflect and multiply the landscape in each piece of glass) and sometimes biospherical (to respect the naturalness of the environment).

Detail
Detail

Inside, each part of the programme finds its natural place, almost respecting the hydraulic logic by which erosion and sediment define the edge of the bank of the stream. Thus, the inside is organised in longitudinal layers tracing the line of the stream and resulting in more or less dilated spaces, which have a progressive materiality more dynamic, fluid, clear and watery near the facade of the stream and more solid, opaque, private or stony in front of the mountain. Mainly the library but also Espai Nou, Punt Jove and the bar are developed along this opening landscape facade which offers magnificent sightseeing options. The theatre, the rehearsal boxes and the various more closed type services are in the last layer or farthest place of the stream. All these spaces are articulated through an agora whose morphology, materiality and natural lighting procure a natural atmosphere which recalls the one enjoyed touring the stream.

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

Social impact

Three aspects explain the mission and the social impact of the centre. Firstly, the participative aim of the facility. The centre is born and developed by the citizens and the administration involvement, from its functional programme definition to the choice of the centre's name according to a participative process which has strengthened the facility's ownership by the citizens of Begues.

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

Secondly, we are dealing with a triple facility that brings together different areas focused to social and cultural organisations activities development aimed at very different sectors and swaths of population, becoming a true meeting point.

Elevations
Elevations

Finally, the strong bond between the building and the natural environment -which goes from the landscape recovery of the stream to the stream morphology in the inner spatiality, the commitment to an air conditioning with the biomass obtained from the splinters from nearby forests clearing -, strengthens the identity of Begues as a municipality of Garraf Natural Park.

Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "'El Roure' Community Center and 'La Ginesta' Library / Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos" 04 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790355/centre-el-roure-and-library-la-ginesta-calderon-folch-sarsanedas-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos

'El Roure' 社区中心与 'La Ginesta' 图书馆/ Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectos