the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Spain
  5. Isaac Peral Codina
  6. 2013
  7. La Serre / Isaac Peral Codina

La Serre / Isaac Peral Codina

  • 13:00 - 2 July, 2016
La Serre / Isaac Peral Codina
La Serre  / Isaac Peral Codina , © David Frutos
© David Frutos

© David Frutos © David Frutos © David Frutos © David Frutos + 16

  • Architects

  • Location

    Carrer Calderón de la Barca, 33, 03004 Alacant, Alicante, Spain
  • Collaborators

    José Miguel Carmona Paíno, Luis Carreira Antón, Cristina Pérez Arzúa, Adrián Santos Pérez Navarro
  • Technical Architect

    Eloy Azorín
  • Area

    1108.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© David Frutos
© David Frutos

Text description provided by the architects. CITY, NEIGHBORHOOD AND CONDITIONS
The construction of buildings by private promotion which has place in the center of Alicante transforms streets deforming traditional architecture and making her without dignity they had in the past. Example of this is the Calderon street, which had been formly developed with a structure of three-storey buildings and the General Plan condemned to allow the demolition of five-story buildings. When it was done, the street lost its character and for this reason a plane concordance with the environment had any sense. On the other hand, the adjacent public street is fast and very loud due to the intense commercial activity. The shape of the plots, with small façade and a lot of depth that could build, allowed ventilate of few external parts.

© David Frutos
© David Frutos

GENERAL PLAN AND FORMALIZATION
The Vernacular Architecture of Alicante used glazed balconies to retain solar heat. During the summer, glazed balconies can remain open to provide air circulation.

© David Frutos
© David Frutos
Plan
Plan
© David Frutos
© David Frutos

The facade of the building keep heat in winter and can be fully open in summer protected from the sun by eaves and exterior curtains. Cross ventilation is obtained by a small semicircular patio.

Section
Section

The building "La Serre" create a greenhouse as a transitional space between inside and outside. It works as a filter for the views of neighboring buildings, proposing a garden space between two glass planes as background perspective. Moreover, an acoustic insulation from the traffic is obtained.

© David Frutos
© David Frutos

HOUSE
In total 5 houses are built. The day areas can be integrated or divided by sliding panels what makes the space flexible and easy to transform. Night areas are located on the back, protecting from aggressive outside noise.

© David Frutos
© David Frutos

CONSTRUCTION PROCESS AND MATERIALS.
Construction materials: plasterboard, bleached wood, dolomite and oak, cover both humid areas and rooms, so the spatial perception is continuous.

© David Frutos
© David Frutos

The double parts system is solved by an interior carpentry anodized aluminum and a curtain of glass without carpentry.  All the metal carpentry which is presented in construction was assembled before.

© David Frutos
© David Frutos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Serre / Isaac Peral Codina " 02 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790343/la-serre-isaac-peral-codina/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© David Frutos

西班牙 Serre 集合住宅 / Isaac Peral Codina

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.