the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Commercial Architecture
  4. The Netherlands
  5. RO&AD Architecten
  6. 2015
  7. Kiosk at Ravelijn / RO&AD Architecten

Kiosk at Ravelijn / RO&AD Architecten

  • 04:00 - 28 June, 2016
Kiosk at Ravelijn / RO&AD Architecten
Kiosk at Ravelijn  / RO&AD Architecten, © Bastiaan Musscher
© Bastiaan Musscher

© Bastiaan Musscher © Bastiaan Musscher © Bastiaan Musscher © Bastiaan Musscher + 18

    • Structural Engineer

      Lüning, Doetinchem, The Netherlands
    • Contractor

      Heijmans, The Netherlands
    • Function

      Public toilets and a coffee/information counter
    • More Specs Less Specs
    © Bastiaan Musscher
    © Bastiaan Musscher

    Short History
    The Ravelijn "Op den Zoom" is a fort-island of the city of Bergen op Zoom in The Netherlands which is made in the beginning of the 18th century by Menno van Coehoorn, a famous fort builder. This is the only "ravelijn" of him still present. The island sits just outside of the former center of the city.  At the end of the 19th century the fortress lost its defensive function. Nowadays the island-fort is mainly used for small public and private events.

    © Bastiaan Musscher
    © Bastiaan Musscher
    Plan
    Plan
    © Bastiaan Musscher
    © Bastiaan Musscher

    The assignment
    The assignment was to make a kiosk with public toilets and an information point  on the Ravelijn

    Diagram
    Diagram

    Concept
    The fort is made of a brick foundation with earth walls on top. The earth walls surround the fort on all sides. But the wall at the side of the city is not an original one. In times of war this one was not necessary, because there was no attack expected from that side. We used exact that not historic earth wall to make the kiosk in it. It sits on the side and it’ s incorporated in the fort. We made 2 entrances, one for each toilet. The information point is accessible through those entrances.

    © Bastiaan Musscher
    © Bastiaan Musscher

    In the information point there is a glass roof to provide daylight. There is a big horizontal, gas-spring operated hatch at the front.

    Plan
    Plan
    © Bastiaan Musscher
    © Bastiaan Musscher
    Section
    Section

    Material
    The kiosk is made entirely out of Accoya

    © Bastiaan Musscher
    © Bastiaan Musscher

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Kiosk at Ravelijn / RO&AD Architecten" 28 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790342/kiosk-at-ravelijn-ro-and-ad-architecten/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.