the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Estudio BLT
  6. 2015
  7. GPL House / Estudio BLT

GPL House / Estudio BLT

  • 11:00 - 28 June, 2016
GPL House / Estudio BLT
GPL House / Estudio BLT, © Emilia Sierra Guzmán
© Emilia Sierra Guzmán

© Emilia Sierra Guzmán © Emilia Sierra Guzmán © Emilia Sierra Guzmán © Emilia Sierra Guzmán + 15

  • Architects

  • Location

    Mendiolaza, Argentina
  • Architects Collaborator

    Daniel Garnica
  • Structural Calculations

    Ing. Germán Sarboraria
  • Area

    140.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Emilia Sierra Guzmán
© Emilia Sierra Guzmán

¿How to place a house in a suburban landscape in the hills? This was the main challenge of this project, that had to be placed in a fast growing suburban neighborhood in the first undulations of the sierras, in the outskirts of Córdoba city.  The development of sub-urbanization in the sierras, has the main problem of destroying the landscape and the native forest, while expanding the urban area towards natural landscape. 

© Emilia Sierra Guzmán
© Emilia Sierra Guzmán

When facing the problem of how to stand with the architecture in the site, it was a premise to work taking profit of the topography, making sure that the new construction doesn't interfere with the surrounding landscape, maintaining the possibility of viewing the native forest through the house at the back side of the site. To do this, we decided to bury the main parts of the house below the street level, hiding it. By doing this, we achieve an intense relation with the surrounding landscape, by generating a strong contrast between the silent geometry of the brick cubes that emerge from the green roof of the buried house, and the green native forest downhill. 

Plan
Plan
Diagram
Diagram

The rooms of the house, all of them oriented north, fully opens to a private garden surrounded by typical trees of the sierras, while they hide themselves from the street and the south, gaining privacy for the house. Small interior courtyards, separates the rooms of the house from the contention wall, allowing crossed ventilation, that together with the green roof, climate the house in a natural way. From the street, we can only see two blind volumes. There are two main entrances, one for pedestrians, the other one for cars, that appears like two excavations descending down to the main level of the house.

© Emilia Sierra Guzmán
© Emilia Sierra Guzmán

View the complete gallery

About this office
Cite: "GPL House / Estudio BLT" 28 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790341/casa-gpl-estudio-blt/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Emilia Sierra Guzmán

阿根廷山地上的GPL住宅 / Estudio BLT

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.