the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. UTAA
  6. 2016
  7. Cinema House / UTAA

Cinema House / UTAA

  • 02:00 - 28 June, 2016
Cinema House / UTAA
Cinema House  / UTAA, © Park Sehwon
© Park Sehwon

© Park Sehwon © Park Sehwon © Park Sehwon © Park Sehwon + 33

  • Architects

  • Location

    Paju-si, South Korea
  • Architect in Charge

    Kim Chang Gyun
  • Design Team

    Bae Young Sik, Jo Myung Sun, Kim Hye Jin
  • Area

    129.0 sqm
  • Project Year

    2016
© Park Sehwon
© Park Sehwon

Text description provided by the architects. This ‘Cinema house’ is not only life space for client’s family but also work place for client who works on film PR. The site has level difference and it is facing a small park on the south. So client wants to capture this natural view and sunshine. Additionally, he needs simple and efficient circulation with modern concept.

© Park Sehwon
© Park Sehwon

Firstly, whole site is divided into two parts in order to be used more efficiently, and main building is located on the upper part. And then we attempt to control strong sunlight from south with depth of space. As for the Indoor space, because everyone has their different activity time, we located parents space on the 1st floor, and clients space (room & work place) on the 2nd floor. On the other hands each floor’s public area is connected with double story high open space near stairs. It helps the family communicate optically and auditory with respecting each private life style.

© Park Sehwon
© Park Sehwon
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Park Sehwon
© Park Sehwon

 Basically, every space is divided by parallel 5 lightweight wooden structure walls and it has been one of the facade elements in itself. Structure walls and slabs make some frames, and that has many different condition and function with diagonal finish. The outdoor space which is created by the depth of frames makes the space vital, and control the amount of sunshine. In technically, at the same time, diagonal walls hide some facilities. This is a way to design plan and elevation within lightweight wooden structure system.

© Park Sehwon
© Park Sehwon

Each space is very simple. However, when natural sunlight is going into all of the space with different characteristics, this house has stereoscopic variation.

Section
Section

The movie film is simple and flat, but when light penetrate it, we can feel abundant space.

© Park Sehwon
© Park Sehwon
Cite: "Cinema House / UTAA" 28 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790294/cinema-house-utaa/> ISSN 0719-8884
© Park Sehwon

韩国电影院住宅 / UTAA