the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Australia
  5. Bernard Seeber
  6. 2016
  7. Leighton Beach Facilities / Bernard Seeber

Leighton Beach Facilities / Bernard Seeber

  • 17:00 - 4 July, 2016
Leighton Beach Facilities / Bernard Seeber
Leighton Beach Facilities / Bernard Seeber , © Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black © Douglas Mark Black © Douglas Mark Black © Douglas Mark Black + 26

  • Architects

    Bernard Seeber
  • Location

    Leighton Beach Blvd, North Fremantle WA 6159, Australia
  • Area

    215.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural Consultant

    Wood & Grieve Engineers
  • Electrical Consultant

    Wood & Grieve Engineers
  • Hydraulic Consultant

    Hydraulics Design Australia
  • Cost Consultant

    Erik Postmus QS
  • Building Surveyor

    Building Lines
  • Builder

    CPD
  • Total Site Area

    2440 sqm
  • Kiosk Building Area

    92 sqm
  • More Specs Less Specs
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Text description provided by the architects. Leighton Beach has been undergoing significant redevelopment including infrastructure, housing and beachfront facility.  The City of Fremantle has provided Public Facilities to the redevelopment in the form of Access, Landscaping, a Kiosk and Changerooms.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The site historically has had changeroom and kiosk facilities present however over the years these had been neglected and with recent redevelopment works in the immediate surrounding and adjacent areas The City of Fremantle recognised the existing facilities no longer provided adequate service.

Site Plan
Site Plan

Access to recent developments and the beach has being re-established.  Particular attention to Universal Access is included to provide for users generally and for the frequent use by the Disabled Surfers Association of Western Australia.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Landscaping has re-instated the immediate dune structure while accommodating Universal Access and the broad re-instatement and augmentation of indigenous vegetation has provided a sustainable recreational environment.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The Kiosk provides for the user Public generally and in particular it supports adjacent picnic and park facilities.  New covered and shaded seating are provided for free Public access.  Building architecture is informal and adaptable in keeping with the beach culture and expected growth through use.  Timber, the prime building material has been adopted in response to the need for a maintainable while changeable technology.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The Changerooms connect public space and lead to beach access.  They provide external showering and internal change, showering and toilets. Family and Universally Accessible facilities are specially provided for.  The Architecture is robust and open.  The building is positioned immediate to the first dune formation and is protected and provides protection.  Planning follows the dune and is linear enabling connection in the landscape while facilitating separation of users through a single point of securable access.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Careful consideration of the building position, planning and formation has resulted in an Architectural solution that sits in sympathy with the surrounding natural environment and uses features of the natural environment to enhance the architecture. Natural ventilation, light and shade have all been achieved in this intelligent architectural solution.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Effective planning and use of materials ensure ease of long term maintenance, servicing and vandalism control.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

A carefully considered and restrained palette of materials has ensured that the changeroom structure sits quietly within the dune landscape allowing the activity of user groups to add the dynamic quality whilst the vibrant ‘orange’ of the Kiosk acts as a marker allowing this to be referenced as a location and meeting point for the public and site it’s reference to adjacent open park space.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Leighton Beach Facilities / Bernard Seeber " 04 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790239/leighton-beach-facilities-bernard-seeber/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Douglas Mark Black

澳大利亚雷顿海滩设施重建项目 / Bernard Seeber