We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Splash / Manuel Ocaña

Splash / Manuel Ocaña

© Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal gif 2. Image © Imagen Subliminal + 32

  • Design:Manuel Ocaña Architecture & Thought Production Office
  • Production:Manuel Ocaña Fast & Furious Production Office
  • Client:Private
  • Landscaping:Jorge Basarrate
  • Structural Consultant:JF de la Torre
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. They come to us because there is a problem. Their private garden, that used to have sunset views over an infinity pool, has recently been blocked by a big raw grey 15x9 mts. wall.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

They feel emotionally affected by that threatening wall whose spatial and material properties are by all means negative. It is flat, raw, hard, dry, dull, gloomy, gray, challenging and impenetrable.

Plan 2
Plan 2

The concept must go far beyond a regular vertical garden. They have already discarded former projects. A simple green wall does not keep it from still being a wall. Negative properties are alleviated, not eliminated.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

We propose an active element that reacts to light and climate issues, with reflections, vegetation and sprayed water. Besides creating a new horizon, it climatizes the garden and creates new spaces and tours on it. To be clear, it is a toy that can recall their previous sunset experience.

Model
Model

There are technical difficulties, related to previous conditions and production development.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Previous conditions difficulties are that we need an independent structure. We can not rely on the bad wall and there are only three areas of support at different heights. We must avoid and respect water treatment plants, the infinity pool and the stairs that go down to a basement. And, last but not least, we must make the structure modular, since all of it must go through a 2x1 mts. regular entrance door.

3D
3D

Production develoment difficulties are mainly related to the neccesity of micropiling in controversial areas and mounting  33 structural modules (all different and decreasing in thickness towards the sky) without scaffolding. On the other hand we had to make several prototypes of the elements that would provide the reflections. The circular mirrors. They were executed in polished stainless steel and cylindrically curved to avoid glaring. They are adjustable, heating proof beacuse of the curved shape, getting the appearance of metallic petals. A network of 60 nebulizers fixed to fork pieces that come out perpendicularly from the structure modules forms a sprayed water cloud, creating its own microclimate. These forks are also intended to allow vegetation to spill over the mirrors, giving more depth to the thing.

The result is a new horizon that floods both garden and house, attracting several species of birds. Its spatial and material properties have now tunred positive. It is deep, vivid, wet, changing, bright, colorful, reflective, refreshing, overflowing, moldable, fibrous, empathetic and sexy.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dehesa de la Villa, Carr. de laDehesa de la Villa, 1, 28040 Madrid, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Splash / Manuel Ocaña " 27 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790191/splash-manuel-ocana> ISSN 0719-8884
© Imagen Subliminal

Splash 住宅 / Manuel Ocaña

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.