the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Cymon Allfrey Architects
  6. 2015
  7. Gleneagles Terrace / Cymon Allfrey Architects

Gleneagles Terrace / Cymon Allfrey Architects

  • 02:00 - 25 June, 2016
Gleneagles Terrace / Cymon Allfrey Architects
Gleneagles Terrace  / Cymon Allfrey Architects, © Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

© Stephen Goodenough © Stephen Goodenough © Stephen Goodenough © Stephen Goodenough + 14

  • Structural Engineer

    TM Consultants Limited
  • Landscape Architecture

    Kamo Marsh Landscape Architects
  • Builder

    GD Frost & Son
  • More Specs Less Specs
© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

Text description provided by the architects. Two family homes make the most of a beautiful outlook towards Wairarapa Stream in urban Christchurch. Similar in form, each dwelling maximises the allowable building envelope, creating some voluminous internal living spaces, taking full advantage of the visual connection with the landscape running along the stream.

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

Each home consists of plastered half gables rising up toward the centre, encapsulating the softer material palette of the rich natural cedar, which is running through the centre and out towards the stream. 

Plan
Plan

The homes are located at the end of a quiet cul-de-sac, in a low density residential zone, with a narrow street frontage opening out to a wide North-East facing boundary following the edge of a stream. This gave a great opportunity for both units to have a stream outlook, but also removed a large portion of the site due to planning restrictions along this edge. 

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

Each home provides multiple living spaces to suit their individual family dynamics, with strong links to the landscaped outdoor courtyards overlooking a meandering waterway at the rear. Guest accommodation is provided on the ground level of each home with private spaces located on the first floor. 

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

The design was focussed on the stream. As both families sought a similar outcome, the design solution was to create two elongated dwellings, each positioned to push their outdoor courtyards towards the stream. 

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

A solid plastered gable form was seemingly cut and stretched out toward each boundary, exposing an inner layer of vertical cedar weatherboard. What could have been a single building was then split to entice a glimpse to the natural waterway via a narrow separation. 

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

The dwellings are slightly offset, giving each home the ability to receive an abundance of natural light without compromising privacy to the living and private spaces. 

Section
Section

Access to the private spaces on the first floor is via a unique stair in each dwelling. Each a focal point when migrating from the entrance through to the living spaces. One with a wine-rack within its undercroft, the other with a subtle randomness of tread, creating a small study nook under the landing. 

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

The introduction of raking ceilings to both levels maximises the volume whilst giving a greater ability for light to penetrate the depths of the various spaces. This accentuates the connection with the natural landscape beyond. The living spaces, separated by sliding doors, allow each space to be adapted to suit the occasion, both having access to the expansive outdoor living area. 

The outdoor spaces are broken into smaller intimate spaces giving a multitude of entertaining options. This teamed up with the internal living spaces forms the strong connection with the stream.

View the complete gallery

About this office
Cymon Allfrey Architects
Office
Cite: "Gleneagles Terrace / Cymon Allfrey Architects" 25 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790095/gleneagles-terrace-cymon-allfrey-architects/> ISSN 0719-8884