the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Shopping Centers
  4. Portugal
  5. Jorge Sousa Santos
  6. 2010
  7. Glasses Shop in Beja / Jorge Sousa Santos

Glasses Shop in Beja / Jorge Sousa Santos

  • 00:00 - 24 September, 2010
Glasses Shop in Beja / Jorge Sousa Santos
Glasses Shop in Beja / Jorge Sousa Santos, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 17

Text description provided by the architects. The store develops itself in three levels. These levels increase the notion of privacy. In the entrance level coexist me main exhibition and selling area and the workshop. In the second level there are more exhibition areas but related to the optometrical offices. The third level is used only by the staff.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The main purposes of the design was to create a sense of unity in the store's interior, and to achieve a truly new way of exhibiting eyeglasses. This latter purpose was materialized by the multiplicity of round mirrors in the exhibition wall of the shop. These mirrors are a re-invention of the classic barbershop mirror, having a support for the glasses on one of its sides. This system promotes the a sense of interactivity with the visitor, since it can transform the basic support of the eyeglasses into a mirror by a simple rotation. In fact, solves one of the main exhibition problems of optical stores, i.e., the position of the mirrors and their relation to the main exhibition.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The set of round mirrors form a pattern that develops itself through two levels, intersecting an area on the first level and creating a spatial void, accomplishes the sense of unity.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

This notion of unity is also supported by the choice of materials, by the way some details are materialized and by the design of the lighting. The acer wood floor becomes the supporting wall of the mirrors, the lacquered surface of the furniture enveloping the whole space containing not only exhibition pieces but also images and stoking spaces, but never loosing weight. The the lacquered surface is the antithesis of the wood, creating a dense, reflective mass that absorbs all the necessary elements for the function of the store.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Glasses Shop in Beja / Jorge Sousa Santos" 24 Sep 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/79009/glasses-shop-in-beja-jorge-sousa-santos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.