the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. United States
  5. Merge Architects Inc
  6. 2015
  7. Marginal Street Lofts / Merge Architects Inc

Marginal Street Lofts / Merge Architects Inc

  • 09:00 - 23 June, 2016
Marginal Street Lofts / Merge Architects Inc
Marginal Street Lofts  / Merge Architects Inc, © John Horner Photography
© John Horner Photography

© John Horner Photography © John Horner Photography © John Horner Photography © John Horner Photography + 19

  • Colleen@mergearchitects com

  • Location

    United States, East Boston, Boston, MA, USA
  • Architect in Charge

    Elizabeth Whittaker
  • Design Team

    Allison Austin, Deb Katz, Parker Lee, Jamie Pelletier
  • Area

    12110.0 ft2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Project Architect

    Anne-Sophie Divenyi
  • Project Manager

    Amit Oza
  • Contractor

    Delvecchio Construction
  • Structural Engineer

    Evan Hankin
  • MEP Consultant

    BLW Engineers
  • Civil Engineer

    GPR Inc.
  • Façade

    Boston Forging & Welding Corp.
  • More Specs Less Specs
© John Horner Photography
© John Horner Photography

Text description provided by the architects. This new nine-unit residential building occupies a small but unique site on the waterfront in East Boston. Located between the residential neighborhood of Jeffries Point and an active shipyard, public art gallery and cafe, the design utilizes industrial materials to effect a contemporary interpretation of context while dissolving the boundary between building and city. Planning limitations, including height restrictions imposed by neighbors, parking requirements from the city, and the developer’s desire to provide water views for every unit, presented an opportunity to strategically rework standard residential typologies. The result is tube-like stacked units opportunistically interlocked to effect sectional and proportional shifts within the space of the unit.  Living, dining, and cooking areas on the front of the building are compressed and horizontal, leading the eye through a series of layered spaces toward framed views of the water and the Boston skyline beyond.   Sleeping spaces in the rear of the building are compact in plan and tall in section, focusing the eye upward.

© John Horner Photography
© John Horner Photography

On its façade, the building mixes an industrial material palette of corrugated steel and cable mesh with warm red cedar siding reminiscent of its triple-decker neighbors.  The architects worked closely with a highly skilled team of metal workers to develop a fabrication method for the façade frame and attachment detail for the wire mesh, ultimately combining factory labor and the handmade.  Each wire-mesh panel was partially fabricated by the mesh manufacturer in the factory and then painstakingly handwoven into the cables defining the edge of each facet on site. 

© John Horner Photography
© John Horner Photography
Diagrams
Diagrams
© John Horner Photography
© John Horner Photography

The unique geometry of the façade, elevation of the building off the ground, and transparency of the lobby perform a tectonic negotiation between the territory of the building and the surrounding neighborhood. The porous boundary of the mesh façade pushes the private space of the unit into the public space of the street, while the parking void and lobby become an extension of the sidewalk. The façade and lobby thus becomes an amenity shared between the building’s residents and the neighborhood: climbing plants both green a predominantly concrete streetscape and provides shade for the residents in the summer, while the lobby acts as a display case for a rotating art exhibition visible from within as well as the street.                               

© John Horner Photography
© John Horner Photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Marginal Street Lofts / Merge Architects Inc" 23 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790016/marginal-street-lofts-merge-architects-inc/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© John Horner Photography

位于波士顿的街边公寓 / Merge Architects Inc