the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Slovenia
  5. SADAR + VUGA
  6. 2016
  7. Apartment SP / SADAR+VUGA

Apartment SP / SADAR+VUGA

  • 05:00 - 28 July, 2016
Apartment SP / SADAR+VUGA
Apartment SP  / SADAR+VUGA, © Miran Kambič
© Miran Kambič

© Miran Kambič © Miran Kambič © Miran Kambič © Miran Kambič + 23

  • Architects

  • Location

    Ljubljana, Slovenia
  • Architect in Charge

    Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Tina Hočevar
  • Area

    91.28 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Miran Kambič
© Miran Kambič

Text description provided by the architects. Apartment in the 19th century townhouse in Ljubljana is a place of opposites: it is both warm and cold, both soft and orthagonal. It is equally open and closed against its surroundings and both in contact and in conflict with it's past. It is an interpolation of two different but visually connected ambients with contrasting identities and materialities: the loft and the salon.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

Living room, furbished in textured and warm materials, reinterprets an Art Nouveau salon. Its layered materiality – ranging from an open fireplace in onyx stone to vintage hardwood floors – is reflected in the round ceiling mirror that acts as an illusionist fresco. The room is ambientally lit: apart from the contemporary chandelier, whose light is reflected in the ceiling mirror and polished stone, the fireplace itself, with light fixtures behing the thin onyx stone, can become a source of light.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The loft, on the other hand, is defined by a grid of aluminium beams, suspended from the ceiling. The grid structures the space – kitchen, bedroom, bathroom and wardrobe volumes are defined by sliding doors, attached to the structural beams. By opening the doors the living space can be extended beyond the dining room into a bedroom and a shower, thus creating functionally diverse ambients that range from straight-forward to complex.

Floor Plans
Floor Plans

The loft is lit by a system of reflectors, thoughtfully suspended from the grid. The materials, used in this section of the apartment – aluminium, plexi glass, textile, concrete and mirrors – further add to the industrial feeling.

© Miran Kambič
© Miran Kambič
© Miran Kambič
© Miran Kambič

Apartment's layout allows for a sort of voyeurism: the position on the sofa offers views to the city square, to the fireplace, to the dining table and inside the bedroom, and if we look upwards, even a view upon ourselves. Similarly, sitting at the dining table we can observe the kitchen, bedroom and even the shower, which provocatively borders on the living area.

Diagram
Diagram

Closing the sliding doors can create neat and functionally separated spaces. Opening them, on the other hand, can offer us layers of visual experiences that vary from industrial to vintage, from etheric to earthly, from the physical space to its reflection.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment SP / SADAR+VUGA" 28 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790015/apartment-sp-sadar-plus-vuga/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.