Casino La Seyne / DATA

Casino La Seyne / DATA

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 11

La Seyne-sur-Mer, France
  • Architects: DATA
  • Area Area of this architecture project Area:  5100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Javier Callejas
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: TOLARTOIS
  • Client:Casino de La Seyne-sur-Mer, JOA
  • Directeur Technique:Philippe Osmont
  • Team:Léonard Lassagne, Colin Reynier, Sylvia Bourgoin, Raphaël Boursier, Clementine Debaere, Edouard Guyard, Eva Salga.
  • Consultants :Artelia, Mazet&Associés, Batiserf, VP&Green, Génie Acoustique
  • Interior Design:Virginie Curtillet, Studio Divo
  • Graphic Documents:Hic et Nunc studio
  • Budget:14.5 M€ HT
  • City:La Seyne-sur-Mer
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas
Site
Site

Text description provided by the architects. The brand new leisure complex and cultural centre captures the spirit of the once mighty but now defunct shipyards, docks and the grid warehouses at La Seyne-sur-Mer, and is set alongside the new municipal park between the bay and boulevard Toussaint-Merle.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Plan
Plan

The newly completed complex is bordered to the east by a great leisure craft marina and to the west by a recently landscaped public park, at the end of which, just by the old drawbridge, stands a new three star hotel. The casino is thus at the heart of a series of large existing and future installations in the centre of a cultural and commercial hub which will breathe life into the old brick buildings, docks and the marina extension, along a privileged and autonomous beachfront.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The efforts of designers were focused on building a unified architectural arrangement which corresponds with its immediate environment. This quadrilateral schema is geometrically simple and fits naturally into the orthogonal portion of the land alongside the docklands.
Viewed from the park the new complex has the air of an old ship at moored dock, an image that evokes the mixed programme on offer, featuring both a casino yet also a theatre.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Model
Model

A large stone square welcomes the visitor to the shared entrance to the casino and theatre, located right in front of the glass watchtower.
As it faces out to sea and because of its geometry the building sets the scene for these emblematic projects such as the gaming rooms and the panoramic restaurant in the old watchtower, which juts out like a platform with a cantilevered extension at the bow of the harbour.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:83500 La Seyne-sur-Mer, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Casino La Seyne / DATA" 17 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789591/casino-la-seyne-data> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Javier Callejas

在海岸线上无限延伸 - 法国拉塞纳文化娱乐综合体 / DATA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.