the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Australia
  5. Bent Architecture
  6. 2015
  7. Melrose Health / Bent Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Melrose Health / Bent Architecture

  • 17:00 - 9 June, 2016
Melrose Health / Bent Architecture
Melrose Health  / Bent Architecture , © Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

© Folded Bird Photography © Folded Bird Photography © Folded Bird Photography © Folded Bird Photography + 19

  • Architects

  • Location

    Mount Waverley VIC 3149, Australia
  • Architect in Charge

    Merran Porjazoski
  • Design Team

    Ian Wilson, Paul Porjazoski, Michael Germano, Lana Blazanin, Amy Clark
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Text description provided by the architects. This project involves the transformation of a typically mundane and static office/warehouse building into the dynamic new headquarters for Melrose, a national health product company based in outer-eastern Melbourne. The project embraces the Melrose ideology of whole body health by creating a workplace that is responsive to the natural environment and engaged with the processes within.

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

The street façade of the existing two storey office block was eroded via the introduction of an organic tubular steel structure that literally connects the site’s landscape to the building fabric. Part sun-shade and part landscape arbor, the structure supports a combination of deciduous and evergreen vines that liberate the existing north facing windows that would otherwise cower from hot summer sun, and provides a conduit for greenery to permeate the office interior.

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

Openable windows were inserted to facilitate natural ventilation, and modular garden beds and joinery components comprising recycled materials and building off-cuts were inserted to define workstations, co-working areas, quiet spaces and collaborative ‘landscaped’ breakout zones. Existing ceiling tiles were retained and repainted and the original warehouse concrete floor was exposed; a section of floor on the upper level was removed to provide a transparency and connectivity between levels, further enlivening the workplace.

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography
1st Floor Plan
1st Floor Plan

The division between office and warehouse was also eroded, with full height openings inserted to provide a more immediate connection between the various operations of the company. Warehouse palette racking permeates the interior to strengthen the link between the two zones and, in addition to storage and stationary typical of an administrative space, supports additional planter boxes and showcases the Melrose product range. The racking and merchandise extend dramatically into the company’s foyer, which is a light filled double height entrance hall that is programmatically and spatially diverse. The original warehouse floor within this forecourt was once again exposed, and timber lined terraces, a centrally located weeping fig, climbing vines and natural sunlight define a space that, on entry, embodies the ethos of the company, the products it creates and the benefits of harnessing nature to promote good health.

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography
Diagram
Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Melrose Health / Bent Architecture " 09 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789139/melrose-health-bent-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.