We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

NZS Headquarters / Arhitektura Krušec d.o.o.

NZS Headquarters / Arhitektura Krušec d.o.o.

© Miran Kambič© Miran Kambič© Miran Kambič© Miran Kambič+ 27

  • Area Area of this architecture project Area:  1220
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Miran Kambič
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Rex Kralj
  • Collaborators:Ognen Arsov, Nina Bobinac, Jurij Nemec
  • Landscape Architecture:Studio AKKA
  • Authors:Tomaž Krušec, Lena Krušec, Vid Kurinčič
  • City:Slovena
  • Country:Slovenia
More SpecsLess Specs
© Miran Kambič
© Miran Kambič
Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. The NZS Headquarters building duly respects the site of the building that stood in it's place before. The new building is placed on location as an autonomous volume whose whiteness clearly draws the boundaries between the centuries old work of nature and the creation of the human hands.

© Miran Kambič
© Miran Kambič
Plan 1
Plan 1

An essential element of the design of the building volume is represented in capturing the views towards the surrounding landscape.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

Both floor plans are U-shaped, pivoted in relation to one another in a way so that the ground floor opens towards the existing hay-rack and football fields, while the first floor directs the views towards the silhouette of Kamniško Savinjske Alps. The centre of rotation is represented in a round glass atrium, dominated by three fruit trees. The atrium is also the main ambiental attraction for the visitors entering the building.

Diagrama
Diagrama
Diagram
Diagram

The NZS Headquarters building is designed as  kind of a nature observatory since all the offices are placed on the outer perimeter of the volume. This way the users have as direct as possible contact with the surroundings via the fully glazed façade. In contrast to the offices the common rooms and corridors are placed around the green curved atrium and have a direct view of the surrounding Alps from the first floor.

© Miran Kambič
© Miran Kambič

The façade membrane is inserted between the horizontal geometry of the concrete slabs and the emphasized aluminium verticals. The latter are a clear reflection of the structural design, most clearly seen on the south wing facade  which incorporates the shape of a three-meter high Vierendel carrier. Structural axes that are reflected on the façade along with the locations of window openings correspond to the organization of offices. Together they form a seemingly random composition of the façade cladding that mimics the rhythm of trunk verticals in the nearby forest. 

© Miran Kambič
© Miran Kambič
Diagram
Diagram

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cesta na Brdo, 4000 Kranj, Slovenia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NZS Headquarters / Arhitektura Krušec d.o.o." 10 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789129/nzs-headquarters-arhitektura-krusec-doo> ISSN 0719-8884
© Miran Kambič

斯洛文尼亚 NZS 总部 / Arhitektura Krušec d.o.o.

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.