the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. El Salvador
  5. Ruiz Pardo - Nebreda
  6. Puma Energy El Salvador Headquarters / Ruiz Pardo - Nebreda

Puma Energy El Salvador Headquarters / Ruiz Pardo - Nebreda

Puma Energy El Salvador Headquarters / Ruiz Pardo - Nebreda
Puma Energy El Salvador Headquarters / Ruiz Pardo - Nebreda, © Jesús Granada
© Jesús Granada

© Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada + 27

  • Architects

  • Location

    Km. 9 ½, Carretera Panamericana, Santa Tecla, La Libertad, CP 1501, El Salvador
  • Arquitecto autor

    Marcelo Ruiz Pardo
  • Area

    1575.0 m2
  • Photography

    Jesús Granada
  • Technical Architect

    Sonia Nebreda
  • Arquitectos Colaboradores

    Arturo Alberquilla, Alejandra M. de la Riva, Loreto Moreno, Javier E. Lecumberri, Luis Pancorbo
  • Consultants

    Mecanismo (estructuras), JG Ingenieros (instalaciones), Arup (fachadas), JMIA (fiscalización)
  • Contractor

    Castaneda Ingenieros S.A. de C.V.
  • Client

    Puma Energy S.A. de C.V.
  • More Specs Less Specs
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Text description provided by the architects. Puma Energy Corporate Headquarter is located on the Panamerican highway, passing through San Salvador. The new building, which is inserted between the existing commercial and industrial buildings that characterize this stretch of road with barely public profile, overlooks the road with a powerful cantilever taking part of the intensity of the traffic, showing its interior activity and acting as an innovative element of the urban landscape.

Floor Plan
Floor Plan

The building consists of two superimposed and arranged crosswise blocks, interlacing solids and voids all around them. Thus, a progressive sequence of compressions and expansions arranges and qualifies the circulation and access areas. 

© Jesús Granada
© Jesús Granada

From the street, it is possible to access the plot through the interior street, and through the front gardens, and then to an entrance hall. This area of spatial compression acts by adjusting the scale to the user one, in such a way that the entrance to the building occurs through a more secluded area. The part in the back of the plot is dedicated to the parking area which is located between the pillars and screens of the building. This space, far from being a residual area of the project, takes on special relevance since it is strongly characterised by the expressive structure that covers it and the green areas that surround it. 

Section
Section

Continuous and transparent areas are planned thanks to the concentration of horizontal seismic forces in a few massive walls. Two different kinds of relations with the surrounding have been distinguished. On one hand the lower block defines a space that establishes punctual relations with the exterior and it is defined by walls with buttresses that support the roof slab. This configuration allows having continuous linear skylights parallel to the walls between buttresses, where the light enters. At this level, the accesses and the programme for external visits are resolved. 

© Jesús Granada
© Jesús Granada

 A vertical void connects both blocks at their intersection allowing visual relations between different levels and programs. Here, the light is vertical and comes from skylights on deck in contrast to the horizontal spatiality of the open office area located in the upper level.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The upper block houses the offices and collective uses. Structurally, this block is resolved by two parallel longitudinal gantries that make up two overhangs on opposite ends, and perpendicular beams to the same. This piece emphasize the horizontality and is connected to the horizon through a screen of steel planks which also act as inverted curtain wall supports and sun protection. 

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The planks are homogenous throughout the longitudinal façades (east and west), in such a way that they allow for full scattered lighting of the working area. The inner corridors that flow next to the façades also act as areas that prevent the direct sunlight exposure on the office areas during certain hours of the day.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The East and West façades are therefore resolved by a “stick system” curtain wall from floor to ceiling with steel stiles and joists. Stiles located on the outside making up the sun protection system for the façade. The vertical and horizontal lateral joints between the glass panels of each pane of glass are sealed with neutral silicone and they have two isolated stainless steel pressers on each side of the glass. The vertical dimension of 3,200mm is constant throughout both façades, and the modulation for the horizontal dimension is also constant with a width of 750 mm.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The struts are made up of reinforced steel sections while the beams are made by joining half-lap joints using some welded plates on the ends of the strut and the beams. Both pieces are fit mechanically using stainless steel screws, fit from the outside. Struts and beams are equipped with an anodised aluminium extrusion piece called the “nose”, which is fit on mechanically using stainless steel screws on the inner face of the aluminium profiling.

Elevation
Elevation

On the other hand, while the South façade is resolved by a simple system of glazed enclosure mounted on aluminium extrusion carpentry, the vantage point that makes up the North façade is made using a suspended structure made up of reinforced steel sections. Both the floor and the ceiling of this vantage point are metallic and made up of sandwiched steel panels with an insulation core mounted in situ. These are load-bearing panels supported on their short sides on the steel H-shaped plates of the horizontal planks of the curtain wall, and fitted on mechanically to the steel mullions located parallel to the long sides of the panels.

Elevation
Elevation

Therefore, to the south, the screen disappears and the enclosure is recessed from the structure border generating an outdoor terrace, while on the north side the enclosure exceeds the limits of the concrete structure and is projected over the road, offering views of the volcano and of the city.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Ruiz Pardo - Nebreda
Office
Cite: "Puma Energy El Salvador Headquarters / Ruiz Pardo - Nebreda" [Sede de Puma Energy El Salvador / Ruiz Pardo - Nebreda] 11 Jun 2016. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/789105/puma-energy-el-salvador-headquarters-ruiz-pardo-nebreda/> ISSN 0719-8884