the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Studio2 Architects
  6. 2014
  7. The Crossing / Studio2 Architects

The Crossing / Studio2 Architects

  • 17:00 - 8 June, 2016
The Crossing / Studio2 Architects
The Crossing / Studio2 Architects, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt + 17

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. The Crossing is a private home built on the original cattle tablelands overlooking Pakiri Beach.

The house fuses together a limited material palette of concrete, blue steel, and oiled cedar into a bold and incredibly dynamic space, allowing the owner (a professional writer) genuine flexibility to entertain, while acknowledging the need for the relative solitude of a working studio space.

Plans
Plans

The form of the house is immediately and boldly sculptural; at once reflecting the traditional rural steel farm buildings of the area, and the dramatic local landscape. The sophisticated position of the hilltop home is a reflection of its ability to capture sun and views.

The design consists of two primary axis; a long north-south facing corridor (extended by a 10m concrete ‘walkway’ which brings you to the entrance door) and the other, which intersects the house east to west. This is an important intersection which reinforces the name ‘The Crossing’, but also divides the house into ‘dark’ bedroom and ‘light’ living spaces. This was an important design feature brought to life even further by working with a lighting designer from concept stage.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Section
Section

A staircase leads to a studio space, which nests above the kitchen below – and frames a view of Pakiri Beach.

The front of the house is flexible and consists of large sliding doors, which open the space to indoor/outdoor living and a concrete terrace, designed to compliment and acknowledge the form of the roofline above.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
North Elevation
North Elevation
South Elevation
South Elevation

The skin of the house is terne coated copper which ‘wraps’ the walls and roof of the house in a continual fold. By contrast, the interior largely consists of oiled cedar panels, which contrast warmly with the black interior and concrete floors. Steel is incorporated in the panels of the studio and the uniquely sculptural kitchen bench – both locally made.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Crossing / Studio2 Architects" 08 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789081/the-crossing-studio2-architects/> ISSN 0719-8884
© Simon Devitt

新西兰 Crossing 私人住宅 / Studio2 Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.