the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Guild Architects
  6. 2015
  7. Yarraville Garden House / Guild Architects

Yarraville Garden House / Guild Architects

  • 19:00 - 8 June, 2016
Yarraville Garden House / Guild Architects
Yarraville Garden House  / Guild Architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 26

Site Plan
Site Plan
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. Yarraville Garden House celebrates the sun and seasons through a family home that opens up to the north and a garden that permeates the house and the lives of the family. 

Axonometric
Axonometric

While the original period home was in good condition, its orientation precluded effective passive solar design adaptation.  Rather than modifying the original home, it remains a bedroom wing, with the extension comprising the living areas that gain most benefit from passive solar design.  This minimised expensive and unnecessary renovations to the existing house (only one room was reconfigured) while maximising the benefits for the family of architectural input.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

A new low roof links the old and new parts of the house while an adjacent courtyard separates it.  This addressed heritage requirements, which dictated a clear distinction between old and new, and provides a transition between the private bedroom wing and the public living areas.  The lounge area, sunken to compensate for the low roof and to enhance connection to the garden, was envisaged as a semi-private reflective space.  The glass doors on either end of the hallway acoustically separate the room whilst visually connecting it to the kitchen for passive observation. The roof continues to the northern boundary creating a bike shed (the space not being quite wide enough for a carport) and enclosing the rear yard.

Section
Section

The new living areas are massed to the southern boundary maximizing solar access from the north.  A dramatic roof envelopes the internal and external living spaces and tells a story of the site, sun and brief.  It reaches up to the northeast allowing a mezzanine to nestle within the volume and large northern windows then slopes back down to the northwest where glazing is less desirable.   It then reaches back up to the northwest garden and pool over the outdoor living areas. The eave tapers with the depth corresponding to the height of the clerestory windows below.  The roof also slopes southward, wrapping down the southern wall and turning its back on the dilapidated concrete carpark and flats of the southern neighbour which was a key part of the brief.  The clerestory louvers that capture southerly breezes are the only windows to puncture this wall, preventing views both to and from the neighbour.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The timber ceiling extends seamlessly from inside to the outside eave and the sky beyond.  External materials are brought inside through the recycled brick wall and the black cork flooring with subtle flecks, reminiscent of earth.  The timber deck wraps around the north and west overlapping garden beds and lawn and in parts being disrupted by them.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

A house that was integrated into the garden was the cornerstone of the brief.  It’s a house that encourages you to live outdoors.  The first floor eastern balcony will one day be a tree house sanctuary nestled within the branches of the courtyard tree.  The summer meals area, surrounded by its “forest”, will be a shady oasis in the summer months, and the large covered deck area will provide the backdrop for birthday parties and family Christmases while children do bombs in the pool. 

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Most importantly, it’s a house designed to enjoy the outdoors while indoors through natural light, ventilation and connections to garden and sky. As you walk through the house, the deciduous trees and vines used for summer shading also provide anticipation of the seasons as their colour and foliage change.   Reclining in the living room watching the light through the red leaves of the ornamental grape vine on the wire trellis in autumn, sitting at the dining table appreciating the colour in the native bushes in winter when the leaves on the exotic trees have long gone, washing the dishes looking out at the courtyard tree as it blooms in spring and flopping on the wrap-around couches in the sunken lounge on a hot summers day whilst enjoying the cool breeze coming from the pond and shady microclimate of the courtyard are just some of the moments that will delight the family for many years to come.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

View the complete gallery

About this office
Cite: "Yarraville Garden House / Guild Architects" 08 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/789070/yarraville-garden-house-guild-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Peter Bennetts

澳大利亚墨尔本花园别墅 / Guild Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.