the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Spain
  5. Pinearq
  6. 2013
  7. Municipal Library of Coslada / Pinearq

Municipal Library of Coslada / Pinearq

  • 05:00 - 24 June, 2016
Municipal Library of Coslada / Pinearq
Municipal Library of Coslada / Pinearq, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 14

  • Architects

  • Location

    Av. de los Principes de España, 28823 Coslada, Madrid, Spain
  • Architect in Charge

    Albert de Pineda
  • Area

    3157.86 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Architecture

    Juan Garcia, Gerardo Solera, Pedro Pombinho
  • Structure

    Manuel Arguijo
  • Installations

    Grupo JG
  • Technical Architecture and Construction Management

    Enne - Gestión Activa de Proyectos
  • Contractor

    FCC, Fomento
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The program’s density, the area of the plot of land and  the  allowed construction requires to  resolve the project within a compact shape building that occupies the entire surface of the plot of land.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The proposal takes this location into account as a starting point, coming up with a compact volume, which, however, has been perforated by a series of patios where vegetation climbs high achieving a good quality space and well lit building.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

From its internal organization point of view, the volume is divided in two distinct blocks, the dynamic and static, these blocks then split longitudinally giving more importance to the building and organizing the functional program, the circulation as well as other factors such as light, sound, thermal conditions and privacy requirements.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The dynamic fringe is located in the southern part of the building, running East to West with a width of 7.5 m.  This range contains all the dynamic activities and services, therefore, the corridors, attention to the public, internal offices, warehouses and store shelves of books, leaving the second strip to spaces primarily for reading.

Section
Section

This whole area has patios that run vertically and offer visitors a more global vision of the complex through double and triple height spaces where series of potted trees are located.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The passive strip is located on the north side and around the building from east to west with a width of 12 m.  It is dedicated to the reading room and there are three reasons which justify its location: the first is the level of noise, these rooms open to a park instead of opening on the Honduras street traffic, secondly, the light, the indirect lighting provides a north facade which is the most suitable for the reading activities, and thirdly, the views and proximity of next door buildings that in the case of the north facade overlooks a park and the nearest building has only one floor plus three giving the rooms a breath, the south side would not have this due to the proximity of the close by buildings which are 13 story towers.

First Floor Plan
First Floor Plan

The north, east and west facades, are a combination of wood and transparent modules, however they are designed with a modular system that is very flexible allowing the façades to be modified depending on the uses that occur within, we could say that the function is defined with the façade’s configuration, which together with the flexibility of the structure gives the building a capacity to adapt to changes that may be occur.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The south facade is the filter we have already discussed above, and is an accurate reflection of the activity that occurs and the uses, a mesh of variable density protects it, modifying its density according to not only climatic but also conservation and lighting needs of each area.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Municipal Library of Coslada / Pinearq" 24 Jun 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/788983/municipal-library-of-coslada-pinearq/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.